Медия без
политическа реклама

Шахматните национални отбори станаха жертва на борбата за власт

От БСФШ предупредиха, че без държавно финансиране България може да пропусне олимпиадата

Враждуващите лагери в българския шахмат, водени от Милен Василев (БСФШ) и Венета Петкова (БФШ 2022) (двамата на снимката вдясно), направиха няколко безуспешни опита да водят преговори на терена на ММС по време на управлението на Димитър Илиев.
БГНЕС
Враждуващите лагери в българския шахмат, водени от Милен Василев (БСФШ) и Венета Петкова (БФШ 2022) (двамата на снимката вдясно), направиха няколко безуспешни опита да водят преговори на терена на ММС по време на управлението на Димитър Илиев.

Абсурдната ситуация България да има две паралелно признати шахматни федерации доведе до очакван резултат - липса на адекватно финансиране за националните отбори. Причината е, че субсидията от държавния бюджет отива при лицензираната у нас "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022), но тя няма право да организира международни участия, защото те са изключителен ангажимент на приетата за член на световната централа FIDE "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ), която пък няма право на публични средства, тъй като няма национален лиценз.

Прякото последствие от парадокса, породен от безконечната борба за власт в българския шахмат, е невъзможността да се финансира подготовката и участието на мъжкия и женския представителен отбор в тазгодишното издание на шахматната олимпиада - в Будапеща, Унгария (10-23 септември). За това алармира президентът на БСФШ Милен Василев, който днес изпрати отворено писмо до премиера Димитър Главчев, до служебния спортен министър Георги Глушков и до медиите.

В него се казва, че на 25 април 2024 г. в деловодството на министерството на младежта и спорта (ММС) е внесено писмено искане за среща с министъра.

"За наша голяма изненада, това наше искане остава без отговор от страна на министър Глушков до този момент. Припомняме, че преди няколко месеца женският национален отбор постигна исторически успех като завоюва Европейската отборна титла по шахмат в Будва, Черна гора. Тогава отборът беше изцяло финансиран от частни спонсори, без финансова подкрепа от държавата. За този си успех, българският женски национален отбор беше отличен с наградата "отбор на годината". Да оставиш европейски шампиони без държавно финансиране е абдикиране от законови задължения", пише в писмото.

Още в края на март от ММС сключиха договор за финансиране с лицензираната за организиране на спортната дейност в страната БФШ 2022. Бяха одобрени нейни проекти на обща стойност 150 000 лв., чието изплащане започна дори преди назначаването на служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев.

Тогава от БСФШ сезираха все още действащия спортен министър в оставка Димитър Илиев за потенциално неправомерно държавно финансиране "за организация, подготовка и участия на международна дейност и състезания и за заплати на треньори на национални отбори, без БФШ 2022 да има право на такава дейност". Към днешна дата няма информация за евентуална проверка и резултат по сигнала.

"Поради липсата на държавно финансиране, двата национални отбора (мъже и жени) закъсняват с подготовката си за олимпиадата, което може да доведе до
незадоволителни резултати или дори до неучастие на шахматната олимпиада - пише в отвореното писмо от днес Милен Василев. - Уважаеми г-н министър-председател, уважаеми г-н министър на младежта и спорта, искрено вярваме, че този път държавата ще се намеси в интерес на българските шахматисти и ще подсигури тяхното участие на най-значимото международно състезание в нашия спорт - олимпиада. Надяваме се, че заедно ще намерим решение на възникналия проблем."

Очаква се реакцията на спортното министерство.

 

Още по темата:

Всички жалби срещу издадения държавен лиценз за спортна дейност на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) бяха отхвърлени на първа инстанция от Върховния административен съд (ВАС). Решението на тричленния състав е от 20 март 2024 г. видя "Сега".
Пореден опит за намиране на обединителна линия в шахмата ще бъде направен тази седмица. С посредничеството на министерството на младежта и спорта, представители на двете основни федерации ще се срещнат в четвъртък в София. Разговорът е насрочен за 28 март от 10:00 ч.
Тотално безуспешен се оказа опитът за сближаване на позициите и евентуално обединение между двете паралелни организации, претендиращи да управляват шахмата у нас - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) и "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата