Медия без
политическа реклама

Бивш съветник: Спортът се нуждае от специалист, а министърът не е

Пагубните реформи трябва да спрат, казва още проф. Даниела Дашева, оттеглила се от служба при Радостин Василев

В първите седмици от мандата си като министър на младежта и спорта Радостин Василев неизменно седеше рамо до рамо с проф. Даниела Дашева, която де факто беше дясната му ръка в изготвянето на нова програма за финансиране на федерациите. Оказва се, приета без комуникация с тях и против мнението на съветника, катализирало нейното оттегляне от поста.
БГНЕС архив
В първите седмици от мандата си като министър на младежта и спорта Радостин Василев неизменно седеше рамо до рамо с проф. Даниела Дашева, която де факто беше дясната му ръка в изготвянето на нова програма за финансиране на федерациите. Оказва се, приета без комуникация с тях и против мнението на съветника, катализирало нейното оттегляне от поста.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев няма компетенцията да управлява българския спорт. Това по дипломатичен начин съобщи проф. Даниела Дашева - самата тя служебен спортен министър в кабинета на Огнян Герджиков (януари-май 2017 г.) и доскорошен съветник по спортните въпроси на настоящия министър, излъчен от квотата на ИТН в правителството на Кирил Петков.

Проф. Дашева, която е ръководител на катедра "Теория на спорта", член на Академичния и Научния съвет на НСА "Васил Левски" и зам.-ректор по научната, международната и проектната дейност на висшето спортно учебно заведение в София, беше представена в началото на мандата от самия Василев като човек, на когото той ще разчита изключително много. Именно тя беше водещият експерт в екипа, натоварен в навечерието на Нова година със задачата за няколко седмици да изготви изцяло нова програма за финансиране на спорта за високи постижения, след като министърът отмени току-що влязлата в сила програма, приета от предшественика му - служебния министър Андрей Кузманов.

Пореден неубедителен ход направи новият министър на младежта и спорта Радостин Василев в опитите да покаже, че е способен да се справи с тежкото положение, в което се намира българският спорт.

Изненадващо, преди десетина дни Даниела Дашева обяви чрез публикация във Фейсбук, че по-малко от половин година по-късно вече не изпълнява никаква роля в спортното министерство. И в прав текст заяви, че то се управлява непрофесионално, а течащите реформи може да се окажат пагубни за спорта у нас:

"Официално се оттеглям като съветник по спортните въпроси към министъра на младежта и спорта. Мотивите ми са както лични, така и професионални. (...) Моите виждания се различават от "официалните"! Именно затова взех решение да насоча усилията си към провеждането на срещи и разговори със спортните клубове по места! (...) Крайно време е някой да започне да чува гласовете на треньори, спортни специалисти и състезатели, както и да си зададе въпроса защо България е може би единствената страна в Европа, която извърши и продължава да извършва непрофесионални и впоследствие пагубни реформи в спорта. Крайно време е някой да осъзнае, че това трябва да спре. Нееднократно съм писала и казвала, че спортът е специфична дейност, която се провежда и организира от специалисти. Трябва обаче и да се управлява от такива."

"Сега" се свърза с проф. Дашева, която се съгласи да хвърли допълнително светлина върху мотивите си да напусне съветническия пост. Оказа се, че дори на нея вече ѝ липсва детайлен поглед върху процесите, течащи в спортното министерство.

"За съжаление, аз вече не зная какво се случва в министерството поради простата причина, че действително не съм там от два-три месеца. Виждам и чувам за това, което се случва, само от медийни публикации. Директна комуникация с министерството аз вече нямам никаква. А

 

напуснах точно защото загубих комуникация с ръководството на ММС

 

и прецених, че така не мога да бъда полезна по никакъв начин", обясни тя.

От думите ѝ се разбра, че в основата на неразбирателството с Радостин Василев стои именно набързо въведената програма за държавно финансиране на спорта. И по-конкретно нежеланието на министъра да се вслуша в мнението на своя съветник.

"Появиха се известни недоразумения по отношение на финансирането и моите виждания за това как трябваше да бъдат подкрепени федерациите - какво още можеше да се направи. Да, програмата съм я разработила като предложение, но смятам, че трябваше да проведем разговори с президентите на федерациите. Да чуем тяхното мнение за средствата, които ще получат, дали са достатъчни. Необходимо беше експертно мнение, но някак си не се вслушаха в това мое виждане. Аз смятам, че трябва да се комуникира с федерациите, с клубовете, а не просто да им се налагат решения", категорична е проф. Дашева.

Запитана има ли усещането, че повечето

 

федерации са недоволни от забавеното финансиране

 

и размера на отпусканите средства, но не смеят да надигнат глас, бившият съветник на спортния министър заяви:

"Федерациите до голяма степен са зависими от държавните средства, отпускани от ММС. Но програмата е за финансово подпомагане, а не за пълно финансиране на техните дейности. Проблемът е, че повечето федерации реално нямат други постъпления. Това беше и мое основно виждане - че приходите на федерациите от други източници също трябва да бъдат приети като един от критериите за финансово подпомагане с публични средства."

Даниела Дашева потвърди заключението от анализа на "Сега", че въпреки рекордния си бюджет за 2022 г. ММС отпуска много по-малък дял средства за дейността на федерациите. Което пък противоречи на гръмките обещания на министър Василев, че ще има увеличение на държавната субсидия за спорта.

Искам да изчистя финансирането на спортните федерации. Искам да променя методиката на финансиране, която към момента е с една формула.

"Ясно е, че бюджетът на министерството, що се отнася до политиката в областта на спорта за високи постижения, не е завишен така, както се очакваше. И може би федерациите ще имат проблеми в реализирането на своите дейности. Именно затова е важно всяка от тях да търси начини и за допълнително финансиране. Лично аз смятам, че по отношение на финансирането на българския спорт цялата система трябва да се преосмисли из основи. Но няма кой да чува вече", каза проф. Дашева.

Тя потвърди по категоричен начин и оценката си от публикацията във Фейсбук, че като специалист по спортно право настоящият министър няма достатъчен капацитет да управлява целия български спорт.

"Той може да разбира от правните аспекти. Там не съм специалист и не мога да коментирам, не знам докъде се простират неговите компетенции. Но аз ще го кажа съвсем откровено: мисля, че е

 

крайно време спортът да се управлява от специалисти, от експерти.

 

Защото 30 години експеримент със спорта и с неговото управление виждаме до какво доведоха. Да, има някакви добри спортни постижения. Появяват се благодарение на генетичния потенциал на българската нация. Това е доказано. Все пак има и методика, не може да отречем българския опит в това отношение. Но само с това не става. Трябва не просто сериозна реформа, всичко трябва да се изрие и да се постави на съвсем нови основи", посочи оттеглилият се съветник на Радостин Василев.

Следвайки лайтмотива на целия кабинет на Кирил Петков, министърът на младежта и спорта Радостин Василев обеща коренна промяна в управлението и резултатите на българския спорт.

Проф. Дашева обърна внимание и на активните действия на министъра, насочени срещу предишните управляващи и в частност срещу дългогодишния спортен министър на ГЕРБ Красен Кралев. Тя също намира това за важно, но според нея така всъщност се измества фокусът от най-наболелите теми за спорта в България:

"Той иска да докаже, че в спорта се наблюдава корупция. Разбира се, не съм "против" това да се осветлят редица незаконни действия. Но съм повече "за" да се говори за спорта, отколкото само за тези практики. Защото така се загубва смисълът на тази институция, която трябва да управлява спорта. Спортът има нужда от експертно говорене и от експертно управление. Защото иначе спортът просто губи смисъл като социален феномен. Никой не говори за спорта сред децата, за спорта в училище, за студентския спорт. За какво говорим?"

 

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ММС

"Сега" се свърза и с пресслужбата на Министерството на младежта и спорта, за да научи как Радостин Василев тълкува мотивите за напускане на своя най-доверен съветник.

"ММС няма позиция по тази тема към настоящия момент - отговори шефът на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" Кирил Веселински. - Проф. Дашева беше председател на комисията и на програмата за федерациите, така че тя е наясно с материята. Реално тя водеше диалог с тях. Нямаше причина за напускане, това си е нейно лично решение, професионални мотиви. Ако има официален отговор от министерството, той ще бъде публикуван своевременно."

 

Още по темата:

На фона на хвалбите на спортния министър Радостин Василев (ИТН), че е увеличил финансирането на спорта, се оказва, че той не е вдигнал дори и с 1 лев парите, предвидени за клубовете.
Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев ще е първият от последното правителство на ГЕРБ, който ще влезе в затвора. Това индиректно заяви настоящият спортен министър Радостин Василев в предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф" по телевизия "Евроком".
Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация "Арена Бургас" са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година.
На 5 май - в самия край на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София" тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който ще позволи на футболния клуб да
След 10 години начело на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска подаде оставка. Единственият български олимпийски шампион от зимни игри съобщи, че напуска президентския пост поради "здравословни проблеми", без да посочва допълнителни подробности.
По-малко от четири години след края на широко рекламирания от правителството на ГЕРБ ремонт на Зимния дворец на спорта в София състоянието на държавния имот е потресаващо.
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев за пореден път зае явна позиция срещу ръководството на Българския футболен съюз с президент Борислав Михайлов и в подкрепа на опозиционера Димитър Бербатов.
Чувал ли е някой какво извършва вече три месеца спортното министерство извън уволненията в държавните дружества? Вероятно служителите му, евентуално техните близки и приятели. И. толкоз. Защото след 13 декември 2021 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата