Медия без
политическа реклама

След конфликта с министъра Дафовска подаде оставка от биатлона

Президентът на федерацията изтъкна "здравословни проблеми" две седмици след преизбирането си

27 Апр. 2022
БГНЕС архив

След 10 години начело на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска подаде оставка. Единственият български олимпийски шампион от зимни игри съобщи, че напуска президентския пост поради "здравословни проблеми", без да посочва допълнителни подробности.

Пояснено беше единствено, че на следващото си заседание - на 11 май 2022 г., Управителният съвет на БФБ ще насрочи дата за Общо събрание, което да избере следващия председател на сдружението. Любопитното е, че 46-годишната чепеларка напуска по-малко от две седмици след като на 14 април беше преизбрана за нов 4-годишен мандат.

 

Предисторията

Оставката на Дафовска също така идва по-малко от месец след ескалацията на конфликта ѝ с министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Напрежението между двамата започна още в началото на годината, когато златната медалистка от игрите в Нагано `98 обвини ММС, че заради забавеното финансиране за 2022 г. в биатлона "карат на мускули и заеми".

След това министърът съобщи, че БФБ не е включена за разглеждане от експертна комисия заради "установени задължения към НАП". Но пък шефът на федерацията контрира, че тази информация е стара и дългът към приходната агенция всъщност е погасен.

За да се стигне до началото на април, когато спортният министър обяви, че липсва надежден отчет за част от изразходваните в биатлона държавни средства, и нареди федерацията да възстанови 98 129 лв. плюс лихвите по сметката на министерството. На 6 април Василев постави 10-дневен срок за изпълнение на нареждането, но няма информация дали БФБ го е изпълнила, или евентуално след изтичането му са предприети съдебни действия срещу централата, както се закани министърът.

Българската федерация по биатлон (БФБ) трябва да възстанови 98 129 лв. на министерството на младежта и спорта.

 

Контраобвиненията

Самата Дафовска отрече да има неправомерно разходвани пари от бюджета и обвини Радостин Василев в лобиране за опозицията в биатлона, визирайки бившия член на УС Мария Манолова и бившия национал Красимир Анев. Също така тя директно заяви, че служител на ММС работи срещу управляваната от нея федерация.

"Няколко пъти казах, че има един човек, който е работил във федерацията и сега е в министерството. Явно добре настройва точните министри, които да вземат едната страна, а не отсрещната. Нямам друго обяснение освен бившата финансистка, която работи там и която се забърка надълбоко в биатлона, а сега дава информация само от едната страна на министрите", заяви тогава шефът на БФБ.

В случая става дума за Кристина Начева, бивш счетоводител на федерацията по биатлон и настоящ финансов контрольор в спортното министерство.

Екатерина Дафовска беше избрана за президент на БФБ през 2012 г., когато наследи на поста Васил Тончев. Тя бе преизбирана три пъти, включително в средата на този месец - с 11 гласа "за" и един "въздържал се".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата