Медия без
политическа реклама

"Арена Бургас" не е готова и след n-тия пусков срок

Спортният министър Радостин Василев държи парламента в неведение и за крайната цена на позлатената зала

ДИМИТЪР ТАШЕВ
Заснетият от депутата Димитър Ташев кадър е от 9 май - деня, в който спортният министър Радостин Василев трябваше да му отговори кога "Арена Бургас" ще бъде въведена в експлоатация.

Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация "Арена Бургас" са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година. Ясни и точни отговори обаче все така няма, въпреки многократните уверения на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, че в ресора вече ще се работи напълно прозрачно.

В работата на спортния министър няма нищо прозрачно и всяка изтръгната информация от него и ведомството му е плод на кански усилия и огромно търпение. Но най-често информация просто липсва - дори когато въпросите са зададени надлежно, по установения законов ред за официална комуникация. Безсилни срещу мълчанието на Василев са не само медиите, но и народните представители.

Темата за "Арена Бургас" беше повдигната в парламента още през февруари, след като в началото на годината стана ясно, че правителството отпуска нови 15 млн. лв. за довършване на уж готовото още през лятото на 2021 г. съоръжение в бургаския кв. "Изгрев". Към онзи момент държавата вече бе изплатила 63,8 млн. лв. за залата, която по оригиналното задание трябваше да струва 38 397 364 лв. с ДДС (първата копка беше направена през вече далечната 2014 г., а срокът за изпълнение бе 2018 г.).

Нови 15 млн. лв. държавни средства отпуска правителството за довършване на спортната зала "Арена Бургас". С този транш стойността на строящото се вече над 7 години многофункционално съоръжение в бургаския кв. Изгрев" ще скочи до фантастичните 79 млн. лв.

На 4 февруари 2022 г. депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Ташев поиска от спортния министър "детайлна разбивка в писмен вид" за планираното разходване на въпросните 15 млн. лв., както и информация за евентуалния окончателен пусков срок на съоръжението.

В отговора си от 10 февруари Василев написа витиеватото обяснение, че предвидените в бюджета пари "са прогнозна резервна стойност на допълнителните средства, които биха се явили необходими за обезпечаване на разходите по ползване и управление на спортната зала след въвеждането ѝ в експлоатация". А относно самото въвеждане в експлоатация декларира, че очакванията са "обектът да бъде завършен до края на месец март тази година".

Горе-долу по същото време "Сега" изпрати серия въпроси до министъра по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), сред които и "За какво са предвидени заложените в бюджета 15 млн. лв. за уж завършената "Арена Бургас"?" В получения откровено подигравателен отговор от правния отдел на ММС се казваше, че поставените въпроси "по същността си принадлежат към журналистическия жанр "интервю" и нямат характер на искане за достъп до обществена информация".

Спортният министър Радостин Василев няма ясна представа какво ще прави с поисканите от самия него десетки държавни милиони, които ще му бъдат отпуснати от бюджета през 2022 г. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната.

Оттогава минаха нови три месеца, в които темата табу не търпи никакво развитие. Отдавна отмина и "краят на месец март тази година", когато според самия Радостин Василев трябваше да има рязане на ленти в Бургас - не само нямаше, а и не се очертава в обозримо бъдеще.

Единственото, което се случи през този период, беше смяната на цялото ръководство на държавното търговско дружество "Академика 2011" ЕАД, в чиито активи е позлатената "Арена Бургас". С решение на принципала в лицето на спортния министър от постовете в съвета на директорите в началото на април бяха освободени Анелия Нунева, Петър Петров и Елиана Шипковенска и на техните места бяха назначени Лазар Пърличков (36 г., представен като магистър по финанси и бакалавър инженер от Лесотехническия университет), Александър Скобелев (34 г., юрист, магистър по "Право на ЕС" в СУ) и Любомир Върбев (31 г., юрист, завършил право в СУ).

Конкретни впечатления от работата на новите шефове засега няма, видими резултати - също (досега единствената публична поява на някои от тях беше на 19 април при документираната от видеооператор инспекция на министър Василев на друг стопанисван от "Академика 2011" обект - Зимния дворец в София).

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде заповед, с която освобождава целия състав на съвета на директорите на търговското дружество "Академика 2011" ЕАД.

Все така липсва и яснота кога "Арена Бургас" ще бъде въведена в експлоатация. Поредният имагинерен пусков срок очевидно не бе спазен, след като преди това няколко пъти и спортният министър на ГЕРБ Красен Кралев, и служебният министър Андрей Кузманов даваха обещания за откриване на залата.

В продължение на своята задочна комуникация с Радостин Василев народният представител от Бургас Димитър Ташев пак зададе този конкретен въпрос като част от парламентарния контрол, като новото му писмено му запитване бе внесено на 19 април. В онлайн системата на Народното събрание като "планирана дата на отговор" бе посочена 9 май, а самият писмен отговор от министъра се появи ден по-късно.

Едва ли някой ще се изненада от факта, че в него частта от депутатския въпрос "Кога се очаква тя да бъде въведена в експлоатация?" просто е подмината. Няма шега - нито дума!

С общи приказки е отговорено на питането "Завършен ли е строежът на залата?", като е посочено, че "основните констативни протоколи №14 за изпълнени съгласно проектите и приети от надзорните институции конструктивни комплекси" са подписани още през 2018 и 2020 г. Посочено е също, че се извършват "СМР по ОВиК-инсталацията и телескопични трибуни".

В запитването на народния представител има и трети въпрос: "Каква ще бъде месечната поддръжка на зала "Арена Бургас" и какъв ще бъде дневният наем на залата?" Написаният от спортния министър Василев отговор по тази част граничи с абсурда: "Месечната поддръжка на многофункционална спортна зала "Арена Бургас", както и дневният ѝ наем ще могат да бъдат определени, след като същата бъде въведена в експлоатация."

През 2023 г. за четвърти път в историята България ще бъде домакин на европейското първенство по волейбол за мъже. За втори пореден път страната ни ще бъде съорганизатор, след като през 2015 г. домакинства заедно с Италия.

"Сега" се свърза с депутата Димитър Ташев, който сподели още емпиричен опит от общуването с ММС и подопечните му дружества:

"Миналата седмица говорих с директора на "Академика" Лазар Пърличков за оглед на залата. Помоли ме да напиша имейл. Написах имейл, но той ми отговори, че събота е почивен ден. Отговорих в понеделник. Той ми се обади да ми каже да говоря с министъра. И съответно министърът е постоянно в срещи."

Впоследствие народният представител все пак е успял да установи личен контакт с Радостин Василев: "Разговаряхме с него и планираме заедно да осъществим посещение на залата. След посещението ми ще изляза със становище."

Също така Ташев разкри, че в момента всъщност не се забелязва присъствие на "строителния обект". "Днес минах оттам. Проблемът е, че никой не работи", разказа в понеделник депутатът, прилагайки собствен снимков и видеоматериал. От кадрите се вижда, че наглед готовата отвън "Арена Бургас" е опасана с телена ограда и изглежда далеч от отваряне на врати за събития и посетители.

По всичко личи, че това ще остане така и "в края на месец май", може би и "в края на месец юни". А колко още държавна инвестиция ще погълне залата преди премахването на телената ограда знае само министърът на младежта и спорта. Ако изобщо и той е наясно.

Още по темата