Медия без
политическа реклама

България заяви недовършената "Арена Бургас" за Евроволей `23

Страната ни ще бъде съдомакин на шампионата на Стария континент с още три държави, съобщи президентът на федерацията

04 Яну. 2022ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
YouTube / skyPoint
Все още неоткритата зала "Арена Бургас" беше заявена като част от съдомакинството на България на Евроволей `23.

През 2023 г. за четвърти път в историята България ще бъде домакин на европейското първенство по волейбол за мъже. За втори пореден път страната ни ще бъде съорганизатор, след като през 2015 г. домакинства заедно с Италия. Преди това най-големият континентален форум се проведе изцяло у нас през 1950 г. в София и през 1981 г. в Пазарджик, Бургас и Варна.

Съдомакини на Евроволей `23 ще бъдат Италия, България, Северна Македония и Украйна, съобщи президентът на родната федерация (БФВ) Любомир Ганев.

"Вече подписахме договор с европейската конфедерация CEV и Бургас и Варна ще са нашите градове домакини", разкри той пред Нова телевизия.

От изказването му стана ясно, че двете зали, които страната ни е заявила за мачове у нас, са "Конгресна" в Двореца на културата и спорта в Морската столица и все още неоткритата "Арена Бургас". Строителството на втората започна през вече далечната 2014 г., но така и все още не е завършено, въпреки че две правителства на ГЕРБ похарчиха над 74 млн. лв. от бюджета (двойно повече от първоначално обявената стойност на проекта) през стопанисващото обекта държавно дружество "Академика 2011" ЕАД.

Ако приемем, че средата на месец юни е около 15-о число, то тази седмица пред зала "Арена Бургас" трябваше да има церемония по рязане на ленти. Но нямаше. Няма да има и следващия месец, а вероятно и по-следващия.

И към днешна дата все още няма насрочено официално откриване на залата, която продължава да очаква своя акт 16. По принцип многофункционалното съоръжение трябва да е с капацитет от 7200 седящи места.

Според настоящия план на БФВ в "Арена Бургас" ще се проведат само мачове от груповата фаза на Евроволей `23, докато във Варна ще се играят четири 1/8-финала и два 1/4-финала. Финалната четворка ще се състои изцяло в Италия.

"По моя информация най-късно през март тази година би трябвало залата в Бургас да бъде въведена в експлоатация - сподели Ганев пред "Сега". - Даже нашата идея беше да организираме един турнир от волейболната Лига на нациите там още този сезон, но вероятно няма да имаме време за организация. Но при всички положения в момента, в който отворят залата, ще проведем тестово мероприятие. В краен случай догодина ще направим една генерална репетиция непосредствено преди европейското първенство."

Президентът на БФВ разкри още, че засега няма фиксирани от CEV конкретни дати за провеждане на Евроволей `23, но ще бъде спазена традицията шампионатът на Стария континент да се проведе в късното лято - края на август и началото на септември.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?