Quantcast
България заяви недовършената "Арена Бургас" за Евроволей `23 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

България заяви недовършената "Арена Бургас" за Евроволей `23

Страната ни ще бъде съдомакин на шампионата на Стария континент с още три държави, съобщи президентът на федерацията
Обновена
2 115
 YouTube / skyPoint
Все още неоткритата зала "Арена Бургас" беше заявена като част от съдомакинството на България на Евроволей `23.

През 2023 г. за четвърти път в историята България ще бъде домакин на европейското първенство по волейбол за мъже. За втори пореден път страната ни ще бъде съорганизатор, след като през 2015 г. домакинства заедно с Италия. Преди това най-големият континентален форум се проведе изцяло у нас през 1950 г. в София и през 1981 г. в Пазарджик, Бургас и Варна.

Съдомакини на Евроволей `23 ще бъдат Италия, България, Северна Македония и Украйна, съобщи президентът на родната федерация (БФВ) Любомир Ганев.

"Вече подписахме договор с европейската конфедерация CEV и Бургас и Варна ще са нашите градове домакини", разкри той пред Нова телевизия.

От изказването му стана ясно, че двете зали, които страната ни е заявила за мачове у нас, са "Конгресна" в Двореца на културата и спорта в Морската столица и все още неоткритата "Арена Бургас". Строителството на втората започна през вече далечната 2014 г., но така и все още не е завършено, въпреки че две правителства на ГЕРБ похарчиха над 74 млн. лв. от бюджета (двойно повече от първоначално обявената стойност на проекта) през стопанисващото обекта държавно дружество "Академика 2011" ЕАД.

И към днешна дата все още няма насрочено официално откриване на залата, която продължава да очаква своя акт 16. По принцип многофункционалното съоръжение трябва да е с капацитет от 7200 седящи места.

Според настоящия план на БФВ в "Арена Бургас" ще се проведат само мачове от груповата фаза на Евроволей `23, докато във Варна ще се играят четири 1/8-финала и два 1/4-финала. Финалната четворка ще се състои изцяло в Италия.

"По моя информация най-късно през март тази година би трябвало залата в Бургас да бъде въведена в експлоатация - сподели Ганев пред "Сега". - Даже нашата идея беше да организираме един турнир от волейболната Лига на нациите там още този сезон, но вероятно няма да имаме време за организация. Но при всички положения в момента, в който отворят залата, ще проведем тестово мероприятие. В краен случай догодина ще направим една генерална репетиция непосредствено преди европейското първенство."

Президентът на БФВ разкри още, че засега няма фиксирани от CEV конкретни дати за провеждане на Евроволей `23, но ще бъде спазена традицията шампионатът на Стария континент да се проведе в късното лято - края на август и началото на септември.

Още

България разгроми Испания във втората контрола във Вършец

18.05.2022

173
Волейболистите осигуриха победен дебют за новия селекционер

17.05.2022

320
Спортният министър: Кралев ще влезе в затвора

14.05.2022

35242