Медия без
политическа реклама

Спортният министър: Кралев ще влезе в затвора

Независимо че сега няма прокуратура, положението му е неспасяемо, заяви Радостин Василев

14 Май 2022
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев в студиото на предаването "ЕвроДикоф" с водещ Сашо Диков.
facebook
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев в студиото на предаването "ЕвроДикоф" с водещ Сашо Диков.

Бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев ще е първият от последното правителство на ГЕРБ, който ще влезе в затвора. Това индиректно заяви настоящият спортен министър Радостин Василев в предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф" по телевизия "Евроком".

Макар да не спомена конкретно име, Василев ясно даде да се разбере, че говори за предшественика си, оглавявал ММС в два мандата (2014-2017 и 2017-2021 г.):

"Първият министър, който ще влезе в затвора, е бивш спортен министър. Независимо от това, че сега няма прокуратура, неговото положение е неспасяемо. По линия на злоупотреби... Неспасяемо е. Ако в "Автомагистрали" има как да се измъкнат, при мен няма как да стане това. Той има сайтове. Мисли си, че като поръчва да се пише срещу мен, нещо ще промени. Напротив! Аз този мач го играя от 15 години с футбола и със спорта. Знам им маниерите. Не! Този спортен министър ще бъде съвсем скоро арестуван. За редица действия - от безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта. Може до Горанов да не стигнат, Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа... Но тук аз съм се заел да установя какво е направено и по мои предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците."

По свой адрес министърът от квотата на ИТН в кабинета на четворната коалиция заяви:

"Аз знам какво правя и кой съм. Не съм анонимен пингвин, появил се в ММС, без да знае защо е там. Аз съм един от най-неприятните на статуквото министри. Нищо не може да ме отклони от пътя да се спазва законът. Има агресивни методи на атаки, натиск към мен от страна на определени хора. Даже сутринта са ми разлепили плакати из София, на които пише: "Убиецът на спорта". Едни медии, удобни на предишното управление, са го публикували. Мачът е неравен за тях, защото ще го загубят. Няма шанс да продължи това, което е било. Тези хора, които финансират тези неща, не могат да се справят с мен. Не могат да се договорят с мен. И това ги кара да правят такива жалки опити. Нищо не може да ме уплаши и да ме отклони от това, което съм решил да направя."

 

ЗА ТОТОТО

По отношение на Българския спортен тотализатор министър Василев повтори, че са необходими законови промени, за да може държавното дружество да се възползва от ролята си на монополист в пазара на моментни лотарийни игри и да увеличи приходите си. И напомни - къде открито, къде завоалирано, за връзки в миналото на тотото с Делян Пеевски.

"Пълна симбиоза е имало между елегантния господин и този, който не може да стане елегантен. Работено е в симбиоза дълги години, но вече я няма. Не съществува, но тя е оставила доста сериозни корени. Искам Българският спортен тотализатор да печели максимално много, защото той издържа спорта. Имиджът на тази институция десетилетия назад не е много добър. Все пак оттам тръгна кариерата на майката на Делян Пеевски. Тотализаторът е използван винаги за някакви съмнителни финансирания, използван винаги за пари да минават по някакви партийни канали. Друго важно нещо е, че редица медии няма да поучават повече пари от тотализатора и това ги изкарва извън равновесие", обясни Радостин Василев.

Новото правителство най-после успя да получи мнозинство в управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Днес като изпълнителен директор официално бе вписан Александър Тодоров, който също като спортния министър Радостин Василев е член на ИТН. За да стане изп.

 

ЗА ФУТБОЛА

Спортният министър засегна и болната тема за управлението на Българския футболен съюз. Той заяви, че няма да се поколебае да отнеме лиценза на централата, независимо колко тежки ще са последиците за най-популярния спорт в страната.

Миналия месец Василев официално предупреди БФС, че ако до 25 май не приеме бюджета си за 2022 г., ще остане без лиценз (за целта на 20 май има свикан конгрес на съюза). А сега се изказа и директно срещу президента на футболната централа Борислав Михайлов, въпреки че същевременно декларира неутралитет в спора му за шефското място с Димитър Бербатов:

"С Боби Михайлов нямам касателство. За мое щастие. 99% от обществото е наясно какво се случва във футболния съюз. Всички знаят. Аз нямам право като министър да заемам позиция - нито съм за Бербатов, нито съм срещу някого. Но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство. Не мога да го приема като адвокат, като гражданин и като министър. Тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото, защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА, от ФИФА и от спонсори. И на практика си е самодостатъчна. Този човек не разбира, че за да тръгне футболът, трябва да направи един честен конгрес. Държавата в мое лице като министър на спорта, има ли основанието в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това - европейско, квалификации, отбори, футболисти. Ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание."

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев за пореден път зае явна позиция срещу ръководството на Българския футболен съюз с президент Борислав Михайлов и в подкрепа на опозиционера Димитър Бербатов.

 

ЗА "АРЕНА БУРГАС"

Радостин Василев не пропусна и скандално проточилото се и абсурдно поскъпнало строителство на спортната зала "Арена Бургас" в морския град. Първата копка на съоръжението в бургаския кв. "Изгрев" беше направена през декември 2014 г., а пусковият ѝ срок трябваше да бъде в края на 2018 г. срещу начална прогнозна стойност от 38,4 млн. лв.

Към днешна дата залата все още не е въведена в експлоатация, макар че държавната инвестиция в нея набъбна до 63,8 млн. лв., а в началото на тази година правителството одобри отпускането на още 15 млн. лв. за довършването ѝ.

"Сега интересната тема е "Арена Бургас". Тя е към 65 млн. лв. - потвърди Василев. - Преди три седмици смених ръководството на "Академика 2011" (б. р. - държавното дружество, стопанисващо обекта). Новото ръководство, което е съставено от двама юристи и един финансист, е в пълен потрес, защото става старото ръководство и напуска кабинетите си. Липсват документи, неясноти. Сега подаваме сигнал за тази зала, защото според нас по първи оценки там има някакви незаконосъобразни неща. Ще вляза с комисия, която да установи реалното състояние. Не искам да отида някъде и те да кажат: "Ама тя беше перфектна". Имаме отделени 15 млн. лева в бюджета, прогностично. Без да имаме никаква идея на какъв етап е, но няма да ги освободя, преди да имам доклад от "Академика", преди да се установи състоянието ѝ. Тя няма акт 15 още, има претенции към изпълнителя ѝ за неустойки, огромно забавяне. Изпълнителят казва: "Мен ме натискаха за изборите" - беше при мен в кабинета ми."

Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация "Арена Бургас" са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата