Медия без
политическа реклама

Спортният министър се включи директно във войната за БФС

Радостин Василев заплаши централата с отнемане на лиценза, ако не приеме бюджет до 25 май

11 Апр. 2022Обновена
СПОРТАЛ
Министър Радостин Василев вече заяви неформално подкрепата си към Димитър Бербатов, като се появи лично на организирания от опозицията конгрес на БФС на 18 март в зала 3 на НДК.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев за пореден път зае явна позиция срещу ръководството на Българския футболен съюз с президент Борислав Михайлов и в подкрепа на опозиционера Димитър Бербатов. Този път министърът директно заплаши централата с отнемане на спортния ѝ лиценз, ако в срок от месец и половина не представи пълен набор от документи, потвърждаващ правото ѝ да извършва дейност по Закона за физическото възпитание и спорт (ЗФВС).

По нареждане на Василев, до 25 май 2022 г. от БФС трябва да изпратят в ММС отчет за изпълнение на своята 4-годишна програма, финансов отчет за предходната година и приет бюджет за текущата година. Именно последното може да се окаже огромен препъникамък и формалната причина БФС да бъде лишен от лиценз.

Според устава на БФС - и както повелява Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), бюджетът на футболния съюз трябва да бъде приет от Общото събрание на сдружението - в случая неговия Конгрес. От футболния съюз първоначално направиха опит да свикат своя върховен орган на 20 май, но бяха възпрепятствани от члена на легитимния изпълнителен комитет Петър Величков, който понастоящем е дясната ръка на Бербатов в битката му да вземе властта в българския футбол.

Бизнесменът заяви, че не е получил официална покана да присъства на заседанието на изпълкома на 23 март, когато беше взето решението за насрочване на конгрес. Това стана и причина Агенцията по вписвания първоначално да отхвърли искането за свикване на форума на 20 май 2022 г.

 

ОБРАТ

Тази вечер обаче стана ясно, че конгрес на въпросната дата (20.V) все пак ще има. Според "Дарик радио" и "Нова телевизия" съдът е отхвърлил мотивите за отказа на Търговския регистър и поканата за конгрес вече е вписана. Той ще се състои в столичния хотел "Маринела". Дневният ред ще включва само три точки - отчет за периода 2018 - 2022, прием на план за развитие на футбола за 2022 - 2026, както и бюджет за посочения срок. Ако всичко мине нормално, то не би трябвало да има проблем БФС да внесе в спортното министерство до 25 май исканите от Радостин Василев документи и в такъв случай лицензът на футболния съюз не е застрашен.

 

ХАОСЪТ НЕ ПРИКЛЮЧВА

Междувременно се очакват още решения на съда. Петър Величков беше избран и в алтернативния изпълком на БФС, сформиран по време на абсурден конгрес на 18 март, проведен с участието на едва 76 клуба (едва 11% от общия брой членове). На това събрание Борислав Михайлов беше освободен от президентския пост и на негово място единодушно беше избран Димитър Бербатов. Там обаче бюджет не бе гласуван. Случайно или не, преди началото на въпросния форум в НДК се появи лично спортният министър Радостин Василев.

Вписването на решенията от този конгрес е блокирано в съда заради жалби от членове на все още действащия изпълком. Отделно се чакат и решения по жалби на клубове срещу проведения предсрочен конгрес на БФС на 12 октомври м.г., когато Борислав Михайлов беше преизбран, а Димитър Бербатов оспори честността на вота заради непровеждането на балотаж.

Още по темата