Медия без
политическа реклама

България не дава МиГ-29 на Киев, но ще ги ремонтира в Украйна

Официалният изпълнител на ремонта ще е "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, а украинският завод "Мотор" е подизпълнител

23 Юни 2023

България не даде и не дава МиГ-29 на Украйна, но се оказва, че ще плати милиони за техния ремонт в украински завод. 

90% от ремонта на 6 двигателя на МиГ-29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъде извършен в Луцкия ремонтен завод "Мотор" в Украйна, съобщава "Своодна Европа" като се позовава на решението за избор на изпълнител на обществена поръчка на Министерството на отбраната (МО), взето на 16 юни.

Тъй като един изтребител МиГ-29 има два двигателя, това означава, че ще бъдат ремонтирани двигателите на три изтребителя. България разчита само на произведените в СССР МиГ-29 за охрана на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонирани двигатели за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лв. Това става ясно от Регистъра на обществените поръчки.

 

През февруари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че вероятността България да спре да изпълнява бойно дежурство за охрана на въздушното си пространство е голяма.

Официалният изпълнител на ремонта ще е "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО. Украинският завод "Мотор" е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ е за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС.

Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спаси МиГ-29. Този път военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите.

Фирмата е избрана, защото офертата ѝ е значително по-ниска от втората компания поканена да участва в търга. Това е полската държавна фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била договорена с полската компания е 18.68 млн. лв. без мито и ДДС.

От доклада на комисията, взела решението, се разбира още, че двигателите ще бъдат ремонтирани в Украйна, като ще бъдат транспортирани по суша. Ремонтът ще отнеме до 8 месеца и половина. Гаранцията ще е 100 летателни часа или 12 месеца. Остатъчният междуремонтен срок на служба на двигателите ще е не по-малко от 7 години и половина.

Две фирми са одобрени да представят първоначални оферти по обществената поръчка на Министерството на отбраната (МО) за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Това е показала справка на БТА в Регистъра за обществени поръчки.

Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, обяви още една обществена поръчка за доставка на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29, която би оставила във въздуха още 3 изтребителя. Тя е с прогнозна стойност от 22 млн. лв. без ДДС. Единствената компания подала документи по нея отново е ТЕРЕМ. Офертата ще бъде отворена на 27 юни.

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър. https://twitter. com/BulgariaMod/status/1659478670166065153 По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

До началото на войната поддръжката на МиГ-29 се правеше изключително от руската държавната корпорация РСК МиГ. МО твърдеше, че няма как да се ремонтират другаде, защото руската корпорация държи лицензите.

През 2016 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което беше ратифицирано от парламента. Няколко месеца по-късно срещу Ненчев беше внесен обвинителен акт, че причинил вреда на руската компания за над 48,5 млн.лв. Ненчев беше оправдан през 2020 г., след като съдът прие, че в случая няма извършено престъпление.

Си Ен Ен се позова на един от многото изтекли документи от Пентагона и съобщи, че България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Българското Министерство на отбраната обаче отрече да е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на българ ски изтребители на Киев.

От началото на войната Украйна два пъти е искала от България да ѝ даде самолети МиГ-29 и Су-25, се разбра от писмен отговор на министър на отбраната Димитър Стоянов на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 г. и няма да купува т.нар. заместващи самолети, за които лобираше служебният кабинет на Гълъб Донев.

Ключови думи:

МиГ-29, ремонт, Украйна

Още по темата