Quantcast

Медия без
политическа реклама

ТЕРЕМ и полска фирма се борят за 19 млн.лв за ремонт на МиГ-29

Те вече са подали предварителни оферти

10 Май 2023
Уикипедия

Две фирми са одобрени да представят първоначални оферти по обществената поръчка на Министерството на отбраната (МО) за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Това е показала справка на БТА в Регистъра за обществени поръчки. Решението за предварителен подбор е публикувано вчера – 9 май.

Фирмите, които ще бъдат поканени да представят първоначални оферти по процедурата, са "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД и Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спаси МиГ-29. Този път военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите.

„Кандидатите са представили необходимите документи относно личното състояние и критериите за подбор. След проверката им за съответствие, Комисията констатира, че документите отговарят в пълен обем на условията, посочени в Документацията за обществената поръчка, както и на ЗОП и ППЗОП, и предоставят цялата необходима информация, изискана от Възложителя. Не са налице основания за отстраняване“. Това се посочва в решението, подписано от служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

МО обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 през април. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 19,2 млн. лв. с ДДС. Предметът на обществената поръчка включва извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 за възстановяване на техния междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности на всеки един двигател не трябва да бъде по-голям от девет месеца.

Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонирани двигатели за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лв. Това става ясно от Регистъра на обществените поръчки.

В средата на март МО обяви обществена поръчка и за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29. Срокът на тази обществена е удължен до 25 май с решение на министъра на отбраната, съобщиха за БТА от МО в края на април. България получи един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март.

„Самолетите МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а, както върви, и през следващата година, защото успяхме да намерим някакви решения“, заяви в края на април Стоянов.

Ключови думи:

МиГ 29, ремонт, Полша, поръчка

Още по темата