Quantcast

Медия без
политическа реклама

МО ще спасява МиГ-29 с още една многомилионна поръчка

България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили

05 Апр. 2023Обновена
Уикипедия
Български МиГ-29

Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спаси МиГ-29. Този път военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите. Поръчката е публикувана  в регистъра за обществени поръчки в сряда, а крайният срок за подаване на документи за участие е 3 май. 

Само преди седмици Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лв. При нея крайният срок за подаване на документи е 24 април т.г.  

Така с поръчки за над 45 млн. лв. се прави опит да се оставят за по-дълго време във въздуха българските мигове, които са единствените, които в момента дават бойно дежурство и пазят въздушното пространство на България. Шансовете за успех обаче не изглеждат много големи, като се има предвид, че на практика възможният кръг, както за получаване на двигатели, така и за тяхното ремонтиране, е изключително стеснен.

Двигатели могат да се получат от Русия, Беларус и Украйна, които автоматично отпадат заради войната. Остават Словакия и Полша, които обаче вече заявиха, че  ще дадат и самолетите си, и двигателите на Киев. България наскоро получи по друг договор един двигател от Полша и се очаква още един. Вероятно това ще е максимално възможното. Не е известно някой в България да има лиценз за ремонт на двигатели. Преди години авиоремонтния завод в Пловдив е ремонтирал много двигатели на МиГ-21.

В началото на февруари стана ясно, че има голяма вероятност българските пилоти да не могат  да изпълняват бойното си дежурство и друга държава изцяло да охранява небето ни. "Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. Очевидно е, че се върви към варианта друга страна да пази въздушното ни пространство и това може да стане много по-рано от очакваното. 

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които едновременно могат да се използват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър обяви, че България има общо 18 такива самолета, но е тайна какво е състоянието им.

Ако не се намерят двигатели за остарелите МиГ-29, техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите от общо 16 закупени изтребителя F-16 се очакват през 2025 г., но те ще влязат в бойно дежурство най-рано през 2029 г., което би означавало, че в рамките на няколко години България би останала без изтребителна авиация. 

 

МВнР: България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили. Милков и Блинкън участват в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел, предава БТА.

Говорихме за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме, поясни Милков пред български журналисти. Той обаче не каза за какви конкретни въоръжения става дума. До този момент за заместващи способности се говори единствено по отношение на изтребителите, но до този момент се предлагат проекти, които се отхвърлят като много скъпи.

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.

За заместващи въоръжения се заговори и около възможни триъгълни сделки, свързани с даване на Украйна на изтребители МиГ-29 и ракетни комплекси С-300. Президентът и Министерство на отбраната обаче са категорично срещу предоставянето на такива оръжия, защото това щяло да намали отбранителните способосности на българската армия.

В сряда Милков добави, че в Брюксел са били засегнати и теми, свързани с българското участие във формата "Г-7 плюс", иницииран от САЩ. По неговите думи САЩ канят нашата страна като една от държавите от Източна Европа, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна. 

Военният министър Драгомир Заков е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Това стана ясно от негови думи, казани пред журналисти на военния полигон в Црънча.

Милков съобщи, че се подготвя съвместна декларация на страните от НАТО и Украйна на срещата на върха през юли във Вилнюс, в която да се посочат бъдещите стратегически измерения на отношенията между алианса и Киев. Очаква се тази среща да бъде силен сигнал за подкрепата за Украйна, а и за Русия, която би трябвало да се съобрази с факта на тези стратегически отношения, посочи той. Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той. По неговите думи се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Украйна в пакта.

Потвърждава се категорично решението от срещата в Букурещ от 2008 г. за бъдещо членство на Украйна в НАТО, посочи министърът. По неговите думи е постижимо Швеция да бъде приета в НАТО до срещата през юли. Той отбеляза, че Унгария е изразила готовност да не бъде последната страна, ратифицирала шведското членство.

Русия прати официална нота до България за ремонта на хеликоптери

Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската Федерация е изпратила до военното министерство нота. В нея се заявява, че Русия намира за „категорично неприемливо“ осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа „Ми“ в български предприятия, включително „ТЕРЕМ“, и последващата им доставка за Украйна.

Министерството на отбраната категорично заявява, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в държавната компания „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД и нейното дъщерно дружество „ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ“ ЕООД, не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети от типа „Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

Русия обвини България и Чехия, че незаконно ремонтират бойни вертолети за нуждите на украинската армия.

Нотата е била получена днес - 5 април. На 30 март Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС), цитирана от ТАСС обяви, че България и Чехия ремонтират и модернизират в свои заводи руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна, което е "грубо нарушение на международните задължения".

Службата твърдеше, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании "Авионамс" и "Терем-Летец", както и чешката "Лом Прага", продължават да извършват  "нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техникa", произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

Още по темата