Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия нападна България и Чехия заради ремонта на бойни хеликоптери

Москва твърди, че те изпращат машини за Украйна и не спазват споразумение, което всъщност самата тя е прекратила

31 Март 2023Обновена

Русия обвини България и Чехия, че незаконно ремонтират бойни вертолети за нуждите на украинската армия. 

Според Федералната служба за военнотехническо сътрудничество България и Чехия “грубо нарушават международните си задължения и нанасят значителни щети на международната система за контрол на износа”, предава БНР.

От службата твърдят, че българските предприятия “Авионамс” и “Терем-Летец” и чешкото “Лом Прага” продължават да ремонтират и модернизират бойни вертолети руско и съветско производство, включително за по-нататъшното им изпращане в Украйна.

Руската страна твърди, че още миналата година е прекратила лицензите на изброените предприятия заради “неприятелските действия на София и Прага”. В договорите с тях пише, че нямат право да продават или предават “имущество, документация и информация” на трети страни без писменото съгласие на Русия. Нито да модернизират вертолетите без участието на производителите и разработчика. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни заводи в Чехия и България. Това съобщи тя по време на повече от едночасов брифинг, публикуван в Youtube.

Става дума за споразумение между Русия и България за ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) от 9 март 2012 г. и споразумение с Чешката република за ремонт и модернизация на Ми-24 (Ми-35), Ми-171Ш (Ми-8, Ми-17) от 27 април 2012 г., разказва и БГНЕС. Русия не посочва, че всъщност самата тя е прекратила първа споразумението.

Още в края на миналата година се появи информация, че бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна. Появи се неофициална информация, че става дума за съветски Ми-17, които САЩ са ползвали в Афганистан. 

Стана ясно и че поне един хеликоптер е минал през подобна схема, след като през лятото на миналата година тогавашното правителсво е разрешило на Департамента по отбрана на САЩ да изнесе от страната въздухоплавателно средство. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Реалният износ на машината обаче е станал чак през октомври миналата година.
Преди месеци САЩ обявиха, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Тогава се твърдеше, че повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които досега ползваха за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.


България получи първия самолетен двигател за МиГ-29 от Полша

България получи първия самолетен двигател за българските изтребители МиГ-29 от Полша в петък. Това съобщи Министерство на отбраната. Предстои сключване на договор за втори двигател, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди дни. Още през януари Стоянов съобщи, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша.

Има голяма вероятност българските пилоти да не могат да не могат да изпълняват бойното си дежурство и друга държава изцяло да охранява небето ни. Това стана ясно от изказване на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов по време на брифинг пред журналисти.

МО обяви обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29 в средата на март. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 26,4 млн. лв. с ДДС.

Има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребителите МиГ-29 и цената няма да се хареса на народните представители, обясни пред журналисти президентът Румен Радев.

Стоянов посочи миналия месец, че със сигурност до края на годината охраната на българското въздушно пространство ще бъде осъществявано с изтребителите МиГ-29, но има вероятност България да спре да носи бойно дежурство със свои самолети.

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г.  Това обяви пред Би Ти Ви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

 

Още по темата