Медия без
политическа реклама

Полша спаси един български МиГ-29

Варшава изпрати и втория обещан двигател, но това стига за удължаване на срока на годност само на един изтребител

19 Май 2023Обновена
МО

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър.

По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.

През февруари т.г. стана ясно, че страната ни е получила първия двигател за МиГ-29 от Полша. Тогава военният министър Димитър Стоянов обяви, че има договорка между Варшава и София за доставка на два двигателя. "Единият го приехме без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки", посочи тогава министърът. Очевидно сега е приет и вторият двигател. Двата двигателя обаче са достатъчно за удължаване на срока на годност само на един изтребител.

Само преди два дни, Стоянов обяви, че САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Той обяви, че това е посочено в писмо от американските Военновъздушните сили.

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

Министърът добави, че ведомството работи за удължаване на живота на МиГ-29. Той обаче не конкретизира по какъв начин и докога ще може да става това, след като само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

Украйна насърчава България също да даде своите самолети МиГ-29, след като Полша и Словакия дадоха такива. Това е заявил говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак в интервю за БНТ.

За последния месец Министерство на отбраната обяви 2 обществени поръчки, свързани с МиГ-29, за общо над 45 млн. лв. Те са свързани с доставка и ремонт на двигатели за изтребителите, което не предполага самолетите да бъдат давани на Киев. 

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които едновременно могат да се използват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър каза, че България има общо 18 такива самолета, но е тайна какво е състоянието им.

Ключови думи:

МиГ-29, Полша

Още по темата