Медия без
политическа реклама

Украйна поиска от България да даде своите МиГ-29

Полша и Словакия ще предоставят на воюващата страна 33 изтребителя

18 Март 2023Обновена
Архивна снимка

Украйна насърчава България също да даде своите самолети МиГ-29, след като Полша и Словакия дадоха такива. Това е заявил говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак в интервю за БНТ.

По думите му, Украйна, която се подготвя за своята пролетна офанзива, има нужда да подсили Военновъздушните си сили, които осигуряват въздушно прикритие на наземните операции. Украинските въоръжени сили водят тежки боеве в Бахмут и Авдеевка, където всеки ден, по негови думи, убиват между 900 и 1000 руски военни, използвани от въоръжените сили на Русия като "пушечно месо", смята той.

Призна, че украинците също дават жертви. Въпросът за самолетите, според него, е сходен с този с танковете, когато страната за първи път поиска тежко въоръжение от съюзниците си миналата година. Постепенно съюзниците, обясни Сак, от съветски тип танкове са започнали трансфер на западни образци въоръжение.

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които постоянно могат да се използват не повече от 7-8 самолета по едно и също време. Ако не намери сега двигатели за остарелите си МиГ-29,  то техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите изтребители F-16 пък се очакват през 2025 г. и в рамките на около две години България би останала без изтребителна авиация.

Министерство на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонирани двигатели за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лв. Това става ясно от Регистъра на обществените поръчки.

ПОДКРЕПА

Междувременно стана ясно, че Полша и Словакия съвместно ще доставят на Украйна 33 изтребителя МиГ-29. Съобщението дойде от военното министерство във Варшава. Полша ще даде 20 самолета, а Словакия - 13.

Ключови думи:

Украйна, МиГ-29

Още по темата