Медия без
политическа реклама

МОК изключи бокса от олимпийското движение

Управлението на приближения до Путин президент на IBA доведе до суровата санкция

08 Юни 2023
РИА Новости
Умар Кремльов е близък сътрудник на Владимир Путин и направи напук на препоръките на МОК няколко хода, като връщане на руски и беларуски спортисти под техните знамена на световно първенство, продължаване на спонсорския договор на IBA с "Газпром" и отказ от реформиране на съдийството

Изпълнителният борд на МОК взе решение за изключване на международната боксова асоциация (IBA). Това стана онлайн заседание вчера, а решението ще бъде формално гласувано на извънредната сесия на олимпийския комитет на 22 юни.

От МОК обявиха, че решението и препоръката към сесията е дошло след обсъждане на ситуацията в IBA, на което е стигнато до заключението, че асоциацията не е изпълнила поставените условия.

В отговор боксовата централа описа решението на Борда като "неистина отвратително и чисто политическо" и заяви, че то "не отразява реалната ситуация, при която е постигнат изключителен напредък в реформите и международно признатите стандарти за добро управление".

Боксът засега запазва мястото си в олимпийската програма за Париж 2024, тъй като Бордът препоръча той да остане в интерес на боксьорите по света. Същевременно обаче МОК реши, че той твърдо няма да бъде включен в Лос Анджелис 2028, независимо, че до момента този спорт бе със статут на "замразен", в очакване евентуално да покрие критериите и изискванията (с такъв статут за игрите след 4 години са още щангите, модерният петобой и борбата).

В мотивите за решението си Бордът на МОК обяви, че не е имал друга възможност, поради сериозността на ситуацията.

"Независимо от различните шансове, дадени на IBA, включително пътната карта 2021-2023 г., за справяне с различните проблеми чрез действителна, ефективна еволюция, IBA не успя да предостави елементите, които биха позволили вдигането на забраната - се казва в доклада. - Затова не е възможно да се стигне до каквото и да е друго заключение, освен да се потвърди анализът, направен от сесията на МОК през 2019 г. относно необходимостта от оттегляне на признаването на IBA от страна на МОК - анализ, който никога не е бил оспорван от IBA. Ефективно ситуацията стана толкова сериозна, че единственото пропорционално заключение е да бъде оттеглено признанието на IBA от МОК съгласно Олимпийската харта.“

В отговор президентът на IBA Умар Кремльов, един от близките сътрудници на руския президент Путин, заяви: "Направихме IBA нова, прозрачна, чиста и нашите успехи бяха публично признати от международни независими експерти. Има само една организация, която няма интерес да признае нашите огромен напредък. В продължение на 4 години IBA не получи нито една възможност да представи постиженията си на лична среща с МОК, вместо само да разменя писма и имейли. Приехме процеса и правилата, но в крайна сметка не бяхме оценени справедливо. Сега не ни остава друг шанс, освен да поискаме справедлива преценка от компетентен съд."

По решение на МОК от миналата година боксовата програма за игрите в Париж 2024, както и квалификационните турнири ще бъдат организирани и провеждани от комисия на олимпийския комитет, а не от IBA. Същото се случи и за игрите в Токио 2020, тъй като първоначалното наказание на IBA, тогаво все още носеща абревиатурата AIBA, бе наложено през 2019 г. заради опасения за управлението, финансите, съдийството и етиката в организацията. 

Новосъздадената организация Световен бокс (World Boxing), която бе основана от недоволни от управлението на Кремльов национални федерации, сред които тези на САЩ, Нидерландия, Великобритания и Нова Зеландия, приветства решението на МОК за изключване на IBA. 

"Това е много важен момент, защото дава възможност на нашия спорт да се освободи от разяждащото ръководство на IBA, което доведе бокса дотам, че неговият олимпийски статут да бъде поставен под въпрос. Загубата на олимпийския статут ще е опустошителна за бокса и ще има дългосрочни последици за боксьорите по света и за всеки, свързан със спорта - от елитното ниво, до основите. Световен бокс бе основан да предотврати катастрофалната ситуация и се ангажира да работи конструктивно и в сътрудничество с МОК, за да разработи път, по който да се стигне до запазване на бокса в олимпийската програма".

Хронология на скандала:

МОК отне правата на международната боксова асоциация (IBA) да организира боксовия турнир на олимпийските игри в Париж 2024, поради продължаващи опасения около управлението на организацията.
Управляваната от руския спортен функционер Умар Кремльов международна боксова асоциация (IBA) отмени забраната за участие в състезания на спортисти от Русия и Беларус.
Близкият до Владимир Путин президент на Международната боксова асоциация IBA (бивша AIBA) Умар Кремльов наруши препоръките на МОК, пося раздор и постави аматьорския бокс в опасност да бъде изваден окончателно от олимпийските спортове.
Боксовата асоциация на САЩ обяви официално, че няма да изпрати отбори за световните първенства по бокс за мъже и жени тази година по ред причини, най-вече заради липсата на прозрачност в управлението на международната централа (IBA) и допускането до участие на руски и
Швейцария и Нидерландия станаха поредните страни, които обявиха бойкот на световното първенство по бокс заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие спортисти от Русия и Беларус, при това с националните им символи.
Присъствието на знамето на Русия на спортни събития трябва да бъде "нещо нормално", а международните федерации трябва да гарантират, че "спортът е извън политиката".
Боксовата федерация на САЩ (USA Boxing) обяви, че е прекратила членството си в международната асоциация IBA, за да се присъедини към създадения конкурентен орган Световен бокс (World Boxing). Това бе потвърдено от изп. директор на USA Boxing Майк Макати в писмо до членовете на федерацията.

 

Ключови думи:

бокс, Умар Кремльов

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?