Медия без
политическа реклама

Американският бокс напусна международната федерация

USA Boxing влезе в алианса срещу IBA, ръководена от приближения на Путин Умар Кремльов

27 Апр. 2023
РИА Новости
Умар Кремльов е близък до Владимир Путин и бе назначен в съвета по спорт към президента на Русия, а по-рано бе начело на охранителна компания и член на прокремълския мото клуб "Нощни вълци".

Боксовата федерация на САЩ (USA Boxing) обяви, че е прекратила членството си в международната асоциация IBA, за да се присъедини към създадения конкурентен орган Световен бокс (World Boxing). Това бе потвърдено от изп. директор на USA Boxing Майк Макати в писмо до членовете на федерацията.

Анонсът дойде на 26 април - деня, в който пък IBA подаде официална жалба срещу лица и организации, участващи в основаването на World Boxing, която отхвърля като "измамна" организация. "IBA ще продължи да прави всичко по силите си, за да защити организацията и всички нейни членове национални федерации от всякаква вреда, причинена от лица или организации в или извън боксовото семейство на IBA", се казва в съобщението за започване на процедура по наказание на отцепилите се федерации.

Световен бокс бе основана на 13 април, като обявената цел е "запазване на олимпийското бъдеще на спорта", след като той бе изключен от първоначалната програма за игрите в Лос Анджелис 2028 г. IBA е "замразена" от МОК от 2019-а насам поради опасения относно честността на съдийството, финансовата стабилност и управлението. Назначена е работна група по бокс на олимпийския комитет, която администрираше този спорт на игрите в Токио 2020 и трябва да организира квалификациите и турнира в Париж 2024.

IBA, ръководена от приближения до Владимир Путин руски спортен функционер Умар Кремльов, обяви, че нейната структура за почтеност - Boxing Independent Integrity Unit (BIIU), ще разгледа "възможно най-скоро" отцепването на редица федерации и сформирането на World Boxing и че виновните "ще си понесат последствията".

Въпреки това американската централа за аматьорски бокс обяви, че преустановява членството си в IBA поради "неуспеха [на IBA] да се придържа към своята мисия и към принципите на своята конституция, както и заради неспазване на олимпийската харта и олимпийското движение". Освен това US Boxing ще "се ангажира пълна подкрепа" за усилията на Световния бокс да търси временно признаване от МОК като международна федерация "за спорта бокс в олимпийския стил, параолимпийския бокс (адаптивен) и esport бокса".

Резолюция, одобряваща тези действия, е била единодушно приета от Боксовия борд на САЩ на заседание на 22 март и сега органът само публикува писмото за прекратяване на членството в IBA.

Сред посочените причини са опасенията, че IBA не изпълнила препоръките на МОК за реорганизация; нейното "фалшиво" съобщение, че ще проведе свои олимпийски квалификации за Париж 2024, въпреки че е лишена от това право; както и опити за "сплашване" и "заплашване" на националните федерации "да не упражняват своите конституционни права на автономия и независимост".

USA Boxing заяви също така, че "незабавно" започва процеса за присъединяване към World Boxing с цел подаване на молбата "на или около 1 май 2023 г.". 

"USA Boxing се ангажира да работи неуморно със Световния бокс, с националните федерации с подобни възгледи и със световната боксова общност, за да спечелим привилегията да бъдем част от олимпийското движение сега и в идните години", се казва в писмото.

Майкъл Макати е едно от петте лица, разследвани от BIIU за нарушаване на етиката. Той бе обвинен в "подстрекаване към бойкот", след като няколко държави, включително САЩ, се оттеглиха от световните първенства за жени и мъже през 2023 г.

Президентът на USA Boxing Тайсън Лий е член на временния изпълнителен съвет на World Boxing, заедно с лидера на нидерландската федерация Борис ван дер Ворст, главния изп. директор на британската Матю Холт, шефа на новозеландската Кийт Уокър, генералния секретар на германската Михаел Мюлер, шефа на шведската Карин Матсон и Карина Пиксон от филипинската.

 

Още по темата:

Близкият до Владимир Путин президент на Международната боксова асоциация IBA (бивша AIBA) Умар Кремльов наруши препоръките на МОК, пося раздор и постави аматьорския бокс в опасност да бъде изваден окончателно от олимпийските спортове.
Още четири държави обявиха, че няма да изпратят свои отбори на световните първенства по бокс през 2023 г. заради позволеното от международната федерация (IBA) участие в тях на състезатели от Русия и Беларус под техните национални знамена и символи.
Швейцария и Нидерландия станаха поредните страни, които обявиха бойкот на световното първенство по бокс заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие спортисти от Русия и Беларус, при това с националните им символи.
Присъствието на знамето на Русия на спортни събития трябва да бъде "нещо нормално", а международните федерации трябва да гарантират, че "спортът е извън политиката".

 

Ключови думи:

бокс, бойкот, Умар Кремльов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?