Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руското влияние върху бокса отказа още 4 държави от световното

Чехия, Великобритания, Канада и Швеция се присъединиха към бойкота на САЩ и Ирландия

15 Февр. 2023
IBA
Един от аргументите, изразени от чешката боксова федерация, е огромното влияние на "Газпром" върху спорта.

Още четири държави обявиха, че няма да изпратят свои отбори на световните първенства по бокс през 2023 г. заради позволеното от международната федерация (IBA) участие в тях на състезатели от Русия и Беларус под техните национални знамена и символи. Чехия, Канада и Швеция съобщиха, че се оттеглят и от женския шампионат в Ню Делхи (Индия, 15-31 март), и от мъжкия в Ташкент (Узбекистан, 1-14 май). От федерацията на Великобритания пък засега заявиха, че няма да се явят в надпреварата при дамите, а допълнително ще обмислят за мъжете.

Така бойкотът на първенствата се разшири до общо шест страни. Първи своето несъгласие с политиката, водена от приближения до Владимир Путин президент на IBA Умар Кремльов, изразиха САЩ, които още в средата на миналата седмица оповестиха решението си да не участват. Ден по-късно към тях се присъедини и Ирландия.

"Ние сме на същото мнение като колегите ни от другите държави - коментира шефът на чешката боксова асоциация Марек Шимак. - Това ни тревожи. Това не е правилно. Световната федерация е ръководена от руснак, който е в много близки отношения с Путин, а всичко се плаща от "Газпром". Глупавото е, че Европа е малка, а той (б. р. - Кремльов) влияе навсякъде с пари. Проблемът е, че някои страни позволяват да бъдат подкупени."

В свое изявление от канадската федерация обявиха, че ще бойкотират първенствата освен заради руското присъствие и като протест срещу управлението на спорта под изцяло руско влияние.

"Имайки предвид продължаващата корупция в IBA, ние сме сериозни разтревожени за бъдещето на нашия спорт в олимпийското семейство - каза президентът на Boxing Canada Райън О`Шей. - Осъзнаваме последствията, които ще има това решение върху спортистите от нашите национални отбори и търсим подходящи заместващи турнири, в които те да продължат своето развитие на най-високо ниво, за да са максимално подготвени за Панамериканските игри и олимпиадата в Париж 2024."

Сходна позиция декларира и председателят на шведската боксова асоциация Пер-Аксел Сьохолм.

"Не приемаме управлението на IBA. Няма демокрация и прозрачност - заяви той. - От няколко години работим за промяна, но без успех. После те сами взеха решението да допуснат до участие Русия и Беларус, при това под собствените им национални знамена. Друга причина за бойкота ни е, че олимпийските игри са много по-важни за нас, отколкото световното първенство на IBA. Така че за нас в Швеция това беше лесно решение."

Аналогични са аргументите и на британската федерация, която посочи като причина за неучастието си при жените "продължаващото притеснение относно бъдещото място на бокса в олимпийската програма и скорошното решение на IBA да позволи на боксьори от Русия и Беларус да участват с националните си знамена". От GB Boxing допълниха, че ще вземат решение дали да бойкотират и мъжкия шампионат, когато той наближи.

САЩ и Ирландия пък са членове на алтернативната боксова организация Алианс за обща кауза (Common Cause Alliance), предвождана от нидерландеца Борис ван дер Ворст. Той беше считан за основен опонент на Умар Кремльов, но така и не беше допуснат до президентските избори на извънредния конгрес миналия май в Истанбул.

Самият Кремльов коментира бойкота на американците и ирландците, наричайки ръководните лица, взели решението, "по-лоши от хиени и чакали". Президентът на IBA все още не е изразил мнение за останалите четири държави.

В последните дни се осъществиха два трансфера на български футболисти в руски клубове. Бившият младежки национал Лъчезар Котев (25 г. беше продаден от "Арда" на елитния "Химки". Според портала Transfermarkt сумата по сделката за дефанзивния халф е 250 000 евро.

Ключови думи:

бокс, Умар Кремльов, бойкот

Още по темата