Медия без
политическа реклама

Руското знаме се развя демонстративно на световното по бокс за жени

Станимира Петрова пропуска шампионата след спешна операция, а Венелина Поптолева отпадна на старта

16 Март 2023Обновена
IBA
Дебютантката Диана Пятак беше знаменосецът на руската делегация по време на церемонията по откриване на световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи.

Присъствието на знамето на Русия на спортни събития трябва да бъде "нещо нормално", а международните федерации трябва да гарантират, че "спортът е извън политиката". Това заяви руският министър на спорта Олег Малицин, след като изгледа лично церемонията по откриване на световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи (Индия), където руският национален флаг се развя демонстративно при представянето на делегацията на страната.

Шампионатът на планетата е първото глобално спортно събитие от началото на войната в Украйна преди повече от година, на което Русия получи право да участва с всички национални символи и без никакви ограничения за своите спортисти. Решението беше взето миналия октомври от международната федерация по бокс (IBA), управлявана от приближения до Владимир Путин функционер Умар Кремльов.

То е в противоречие с препоръката на МОК от миналия февруари руски и беларуски спортисти да бъдат допускани само като неутрални състезатели до международни форуми. И предизвика бойкот от страна на редица държави, които обявиха, че заради присъствието на официални делегации от двете страни агресори няма да изпратят свои отбори на световното по бокс в индийската столица - сред тях са САЩ, Великобритания, Украйна.

"Мисля, че за всяка страна е важно да се представя с всички свои символи, включително знамето - заяви Малицин. - Смятам, че това трябва да е нещо нормално. Това са олимпийски ценности. Ние, разбира се, сме против политизирането и дискриминацията в спорта."

Нидерландия ще бъде домакин на алтернативно световно първенство по бокс, което да замести официалния шампионат на планетата за мъже в Узбекистан, бойкотиран от поне дузина страни заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие състезатели от Русия
Швейцария и Нидерландия станаха поредните страни, които обявиха бойкот на световното първенство по бокс заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие спортисти от Русия и Беларус, при това с националните им символи.

 

БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

България не се присъедини към бойкота на световното първенство и ще участва с отбор от пет състезателки. Националните треньори Борислав Георгиев и Роман Цветков включиха в състава за Ню Делхи общо шест боксьорки: Севда Асенова (кат. 48 кг), Венелина Поптолева (50 кг), Златислава Чуканова (52 кг), Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг) и Аслъхан Мехмедова (60 кг).

Два дни преди началото на турнира обаче Петрова беше принудена да се оттегли от участие. Световната и трикратна европейска шампионка е получила остра бъбречна криза и във вторник е била оперирана по спешност в болница в Ню Делхи.

"Откриха два камъка, единият 6, другият 7 милиметра. Болката бе толкова жестока, че дори мъжко момиче като нея не успя да ги издържи, а всички знаем колко търпи Станимира. Днес трябва да я изпишат, като ще бъде със стент до 25-и. Наистина, тя направи максималното. Желанието ѝ да се боксира бе огромно, защото се намираше в супер форма, но нямаше как да се случи. Сега ще бъде до отбора, най-важното е здравето в крайна сметка", коментира треньорът Георгиев.

Шампионатът тази година ще бъде и с награден фонд. От IBA обявиха сума в общ размер на $2,4 млн., която ще бъде разделена между медалистките в отделните категории.

Българското участие бе открито от европейската вицешампиока за 2022 г. Венелина Поптолева (50 кг). След много оспорван мач тя отстъпи пред виетнамката Нгуен Ти Нгок Тран с 2:3 съдийски гласа.

Ключови думи:

бокс, Умар Кремльов

Още по темата