Медия без
политическа реклама

Бойкотиращите Русия страни правят алтернативно световно първенство по бокс

Съпротивата преговаря с МОК за отцепване от международната федерация

04 Март 2023
Президентът на МОК Томас Бах подкрепя действията на Алианса за обща кауза в бокса, обяви шефът на новозеландската федерация Стив Хартли.
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах подкрепя действията на Алианса за обща кауза в бокса, обяви шефът на новозеландската федерация Стив Хартли.

Нидерландия ще бъде домакин на алтернативно световно първенство по бокс, което да замести официалния шампионат на планетата за мъже в Узбекистан, бойкотиран от поне дузина страни заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие състезатели от Русия и Беларус, включително с националните им символи. Разкритието направи президентът на боксовата асоциация на Нова Зеландия Стив Хартли, без да уточнява конкретен период за заместващия турнир.

"Тази сутрин проведохме среща в "Зум" с представителите на 20 страни от Алианса за обща кауза и никоя от тях няма да участва в събития на IBA отсега нататък - заяви той в петък. - Ние също няма да подкрепим нашите спортисти да участват в мъжкото световно първенство. Но така или иначе ще има алтернативен шампионат в Нидерландия. Нещата в нашата организация се случват много бързо и ние започваме да организираме турнири вместо тези на IBA."

Въпросният Алианс за обща кауза (Common Cause Alliance) беше сформиран в началото на 2022 г. от група национални федерации, недоволни от управлението на руския президент на IBA Умар Кремльов, приближен до държавния глава Владимир Путин. Алтернативната организация е предвождана от нидерландеца Борис ван дер Ворст, който миналата пролет не беше допуснат до президентските избори на извънредния конгрес на международната асоциация в Истанбул.

В Common Cause Alliance членуват 25 национални федерации, като 12 от тях вече обявиха бойкот на предстоящите световни първенства за жени в Ню Делхи (Индия, 15-31 март) и за мъже в Ташкент (Узбекистан, 1-14 май). Това са САЩ, Украйна, Полша, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, Ирландия, Чехия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия.

Основната цел на Алианса е възстановяването на олимпийския статут на бокса, изключен от предварителната програма за игрите в Лос Анджелис 2028 заради отдавнашния конфликт между IBA и МОК. Още през 2019 г. асоциацията беше лишена от правото да организира както квалификациите, така и самия боксов турнир на олимпиадата в Токио 2020, същото е в сила и за Париж 2024.

Според новозеландския шеф на бокса евентуално създаване на алтернативна световна федерация вече се обсъжда като потенциално решение в задънената улица на отношенията с олимпийското движение. В своето изказване вчера Стив Хартли заяви:

"Случват се много неща и ще се случват много бързо след световното първенство за жени. Най-важното е, че МОК демонстрира подкрепа. Много скоро те ще направят изявление на съпричастност с нашата организация. Те ни окуражават да продължим нашите действия и ни съветват, но могат да ни помогнат и още повече."

 

Още по темата:

Боксовата асоциация на САЩ обяви официално, че няма да изпрати отбори за световните първенства по бокс за мъже и жени тази година по ред причини, най-вече заради липсата на прозрачност в управлението на международната централа (IBA) и допускането до участие на руски и
Още четири държави обявиха, че няма да изпратят свои отбори на световните първенства по бокс през 2023 г. заради позволеното от международната федерация (IBA) участие в тях на състезатели от Русия и Беларус под техните национални знамена и символи.
Швейцария и Нидерландия станаха поредните страни, които обявиха бойкот на световното първенство по бокс заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие спортисти от Русия и Беларус, при това с националните им символи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бокс, IBA, Умар Кремльов, бойкот