Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОК наказа световния бокс за втори поредни олимпийски игри

Както и в Токио 2020 международната федерация е отстранена от организацията на квалификациите и самия турнир в Париж 2024

25 Юни 2022
ММС
В последните години Умар Кремльов (вляво) е чест гост в България и е приеман от спортните министри

МОК отне правата на международната боксова асоциация (IBA) да организира боксовия турнир на олимпийските игри в Париж 2024, поради продължаващи опасения около управлението на организацията. IBA няма право да организира и квалификациите за игрите, което означава, че боксовата администрация е санкционирана за втора поредна олимпиада, след като същото стана и преди Токио 2020.

Според спортния директор на МОК Кит Макконъл последната капка е било неотдавнашното решение на Спортния арбитражен съд (CAS), според което кандидати за президент са били отстранени преди изборите неправомерно.

"Достатъчно! МОК смята, че е в интерес на спортистите и на боксовата общност, квалификационните събития и състезанията да не се провеждат под ръговодството на IBA - заяви Макконъл. - Това решение е заради самите спортисти и е следствие на много тревожните събития, които продължават да се случват в IBA. За да даде сигурност, Бордът на МОК трябваше да се намеси."

В отговор IBA заяви, че е „дълбоко разочарована“ от решението и, че щяло да отнеме време, за да „внимателно обмисли следващите си стъпки“. "Междувременно IBA ще продължи да работи за реформиране на своето управление, финансова и спортна почтеност, за да гарантира, че боксьорите и самата IBA ще се радват на справедлив шанс и честна битка", се казва още в изявлението.

Притесненията, подчертани от МОК, включват финансите на IBA, съдийството и системата за оценяване на боксовите двубои, както и управлението на федерацията.

Олимпийският комитет добавя, че все още не са подписани договори с градовете домакини за предложената от IBA квалификационна система за Париж 2024, а същевременно има само 2 години, за да бъдат разпределени квотите за Париж 2024.

В писмо до президента на IBA Умар Кремльов от генералния директор на МОК Кристоф де Кепер и от шефа на отдела по етика Пакерет Жирар Запели се казва, че решението за отстраняване на IBA е било единодушно.

Макконъл разкри, че МОК все още не е определил в какъв формат да е боксовата работна група за Париж и дали той ще има прилики с този, използван за Токио 2020. Според нго проблем е "ограниченият набор от квалифицирани рефери на ринга и съдии", но обеща, че "те отново ще преминат през много задълбочен преглед и изпити".

„Администрацията на МОК ще изготви алтернативни модели за организиране на тези боксови състезания, като вече работи в тясно сътрудничество с организационния комитет на Париж 2024 и с представители на спортистите - добави спортният директор. - Резултатите от тези дискусии и предложените препоръки ще бъдат представени своевременно на Изпълнителния Борд на МОК."

Същевременно олимпийският комитет подчертава, че статутът на бокса за игрите в Лос Анджелис 2028 г. ще бъде обсъден на по-късен етап.

През юни 2019 г., IBA, известна тогава като AIBA, беше отстранена от МОК поради опасения относно съдийството, финансовата стабилност и управлението. Бе назначена работната група на МОК, която да организира квалификациите и самия боксов турнир в Токио 2020. Председател на групата бе президентът на международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.
 

 

НАСТОЯЩИЯТ ПРОБЛЕМ

Нидерландецът Борис ван дер Ворст бе считан за основен опонент на действащия президент на IBA - руснака Кремльов, на извънредния конгрес в Истанбул миналия месец.

Но ден преди вота той още четирима кандидати не бяха допуснати от Boxing Independent Integrity Unit (BIIU). Другите са главният изп.-директор на бокса на САЩ Майк МакАти, президентите на шведската федерация - Пер-Аксел Сьохолм, новозеландската - Стив Хартли, и датската - Ларс Бровил. Всички, освен Бровил обжалваха.

BIIU реши, че петимата са нарушили правилата, свързани с ранната предизборна кампания и сътрудничеството между кандидатите. На делото в CAS арбитражът установи, че кандидатите наистина са нарушили правилата за ранна кампания, но Кремльов също го е направил, а не е бил отстранен.

CAS постанови, че подобно нарушение е трябвало да доведе до предупреждение или въобще да не бъде санкционирано.

Сега, след съдебното разпореждане, Кремльов се видя принуден да организира нов извънреден изборен конгрес. На него противник за поста президент на IBA ще му бъде само Ван дер Ворст. Конгресът трябва да е между 24 септември и 1 октомври, като все още не посочено мястото.

През миналия месец, точно преди извънредния изборен конгрес, българката Емилия Груева подаде оставка като член на Борда на IBA. Тя обвини Умар Кремльов в непрозрачно управление и съмнителни практики, но това не повлия кой знае колко на членовете на централата и те избраха руснака.

Един от българите с най-висока позиция в световния спорт - Емилия Груева, подаде оставка като член на Борда на международната боксова асоциация (IBA).

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?