Quantcast

Медия без
политическа реклама

И БОК не успя да помири шахматните лагери

БФШ 2022 заведе дело срещу FIDE в Спортния арбитражен съд в Лозана

07 Февр. 2024ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
архив
Някога рамо до рамо, днес Милен Василев и Венета Петкова оглавяват двете враждуващи шахматни федерации - съответно БСФШ и БФШ 2022.

Българският олимпийски комитет е направил безуспешен опит да посредничи за помирение между враждуващите лагери в българския шахмат. В ролята на медиатор е влязла председателят на БОК Стефка Костадинова, която миналия месец е провела личен разговор с президентите на двете основни сдружения - Венета Петкова от лицензираната от спортното министерство "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) и Милен Василев от приетата за член на FIDE "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ).

Срещата на 12 януари е била пазена в тайна до днес, когато в свой имейл до медиите от БФШ 2022 съобщиха:

"БФШ 2022 предприе инициатива за обединение, която беше подкрепена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на медиатор между двете страни. В средата на януари беше проведена среща с нейно участие, на която бяха ръководствата на двете организации, като от страна на БСФШ участва председателят ѝ Милен Василев. БФШ 2022 безусловно прие предложения план за обединение, който беше посрещнат с мълчалив отказ от другата страна."

"Сега" се свърза с президента на БСФШ, който потвърди участието си в разговора, но отправи контраобвинения срещу БФШ 2022. И обяви, че имало споразумение за нова среща този месец.

"Да, такава среща се състоя, за което съм изключително признателен на Стефка Костадинова - каза Милен Василев. - Беше предложен вариант от нейна страна за обединение, но в него имаше много неизвестни, затова се стигна до съгласие да проведем втора среща през февруари, на която да вземем най-доброто решение за развитието на българския шахмат. Всичко друго са инсинуации на шепа хора с огромно его и желание за власт, узурпирали БФШ 2022. Същите не спряха да заплашват шахматните клубове, въпреки че на споменатата среща дадоха обещание да не го правят. Напълно съм съгласен с министър Димитър Илиев, който посочи желанието за власт и прекомерното его на някои хора като причина за проблемите в шахмата."

От БФШ 2022 отрекоха да има планиран нов разговор с БСФШ. От БОК също заявиха пред медията ни, че не е била обсъждана бъдеща съвместна среща.

"По време на разговора през януари г-н Милен Василев заяви, че не може самостоятелно да взима толкова важни решения и че са му необходими няколко дни, след което ще ни потърси, за да даде своя отговор. Оттогава повече не сме влизали в контакт. Не е имало и няма насрочена повторна среща, но бихме се радвали при желание от двете страни отново да съдействаме за подобен диалог", обясни генералният секретар на олимпийския комитет Белчо Горанов.

"Сега" научи, че предложението на Стефка Костадинова за обединение в шахмата е включвало съставяне на съвместен Управителен съвет, който да ръководи спорта под шапката на лицензираната БФШ 2022. Идеята е била Василев и Петкова да бъдат съпредседатели с поделени отговорности - единият да отговаря за международния календар, а другият за националния.

Открита покана за финално обединение отправи ръководството на "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) към официалния администратор на древната игра у нас - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).
Раздорите в българския шахмат ще трябва да бъдат разрешени от Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS), след като лицензираната за дейност у нас "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) отказа вчерашното предложение за обединение от приетата във FIDE "Българска спортна

 

В СЪДА

Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, също вече е официално ангажиран с разправиите в българския шахмат. Както се зарекоха още през декември, от БФШ 2022 заведоха иск в швейцарския трибунал срещу решението на международната федерация (FIDE) да приеме за свой член БСФШ.

"С решението си FIDE на практика отказва да признае, без каквито и да било мотиви, легитимната българска федерация, като по този начин се намеси в българския шахмат в противоречие със собствения си устав. Приетото във FIDE сдружение няма право да картотекира играчи. С действията си FIDE на практика блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от възможност да трупат международен рейтинг. Още в началото на тази година се провеждат много различни турнири, радващи се на голям интерес и масовост. Техните организатори, които са наши членове, получават от БСФШ систематичен отказ за регистрирането им във ФИДЕ за валидност за международен рейтинг. Натискът върху клубовете е огромен, а потърпевши са подрастващите таланти, които нямат възможността да повишават рейтинга си", заяви президентът на БФШ 2022 Венета Петкова.

От федерацията съобщиха днес, че таксата за делото в CAS е платена и процедурата вече е стартирана.

"Въпреки погазването на националното и международното законодателство ние ще продължим да отстояваме интересите на нашите членове. А това са огромната част от българските клубове и състезатели. Ще обжалваме всички решения, които са в разрез със закона. Времето, енергията и средствата, които ще бъдат загубени, вместо да се вложат за развитието и просперитета на българския шахмат, са отговорност изцяло на онези, които пречат", добави Петкова.

Пълноправното членство на България в международната федерация по шахмат (FIDE) беше формално възстановено по време на проведената днес Генерална асамблея на световната организация.
Месец след като България беше възстановена като пълноправен член на международната федерация по шахмат (FIDE), страната ни беше приветствана обратно и в редиците на Европейския шахматен съюз (ECU).

Още по темата