Медия без
политическа реклама

Международната шахматна федерация на България протегна ръка към националната

БФШ 2022 да върне лиценза, да дойде при нас и да вървим заедно напред, призоваха от БСФШ

19 Дек. 2023ЯВОР ЕВТИМОВ
БГНЕС
Шестима представители на БСФШ говориха днес пред медиите в пресклуб "България": Кирил Георгиев, Симеон Стоичков, Гергана Пейчева, Милен Василев, Богомил Петков и Георги Градев (от ляво на дясно).

Открита покана за финално обединение отправи ръководството на "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) към официалния администратор на древната игра у нас - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022). Двете структури са в открита война помежду си, като всяка от тях разполага с тежък аргумент в своя полза - от края на миналата година БФШ 2022 притежава безсрочен държавен лиценз от министерството на младежта и спорта (ММС) да управлява спортните процеси в шахмата на национално ниво, но в края на миналата седмица БСФШ беше приета за пълноправен член на световната федерация (FIDE) и само тя ще може да представя страната ни на международната сцена.

Тъй като към момента не съществува правно основание спортният министър Димитър Илиев да прекрати издадената лицензия и евентуално да я предостави на другата организация, се стига до парадокса, че в обозримо бъдеще в България ще функционират две паралелни шахматни федерации - една за местна употреба и една за интернационална.

Пълноправното членство на България в международната федерация по шахмат (FIDE) беше формално възстановено по време на проведената днес Генерална асамблея на световната организация.

"Има много кратък път към обединението и успеха - заяви на пресконференция днес правният съветник на БСФШ Георги Градев. - Законът позволява на федерацията носител на лиценза да се откаже от него. Така те ще покажат, че наистина са нови хора и ще вървим заедно в нова посока. И ще приключим всички тези спорове, за да може всички състезатели, не само тези, които са при нас, да участват в международни състезания. Това е най-прекият път. Нека се откажат от лиценза си, така или иначе те няма да бъдат приети никога във FIDE, това вече е ясно. Няма никакъв шанс да спечелят, дори да обжалват. Просто да заповядат при нас, да се обединим и да отворим пътя за ново лицензиране, без да губим излишно време."

Какъв ще бъде отговорът ще стане ясно утре, за когато е насрочена пресконференция и на самата БФШ 2022. На нея за първи път пред медиите ще застане новоизбраният президент на организацията Венета Петкова, която спечели вота на делегатите на проведеното миналата седмица в Плевен извънредно отчетно-изборно общо събрание. Тогава беше освободен целият състав на Управителния съвет, оглавяван досега от Васил Антонов.

Бившият депутат от БСП беше посочен днес от представителите на БСФШ като един от хората, заради които по думите им FIDE е изключила България от международните структури през 2016 г. Изброени поименно бяха общо четирима членове на досегашния УС на БФШ 2022: Васил Антонов, Николай Йорданов, Петьо Маринов и Живко Жеков, които в годините назад бяха част и от ръководството на оригиналната Българска федерация по шахмат (БФШ). Споменато беше и името на Силвио Данаилов, по време на чийто мандат като президент на БФШ (2011-2017 г.) бяха установени незаконосъобразно похарчени суми, отпуснати от държавата през бюджета на ММС.

Преподавателят в НСА "Васил Левски" доц. д-р Венета Петкова е новият президент на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

"От години в българския шах има хора, които никога не са били част от това семейство и са ръководени само от тяхното високо его - да управляват, да налагат своята воля и изцяло да контролират дейността на шахматните клубове в България - заяви днес президентът на БСФШ Милен Василев. - Когато си участвал в едно управление, което е съсипало един спорт, доказано с решение на Върховния административен съд за неправомерно разходване на държавни средства, ти да имаш наглостта и пълната липса на морал да стоиш зад друга федерация и да твърдиш, че това е нова институция и пак да искаш да управляваш, аз това просто не мога да го приема като човек. И именно това е моята мотивация да стана президент на БСФШ. Защото съм отвратен от случващото се."

Според Василев БСФШ има капацитета да се справи с издръжката на шахмата у нас и без държавно финансиране. На този етап новата организация няма право дори да кандидатства по програмите на ММС, тъй като по закон за това е необходимо съответната федерация да е развивала дейност поне една година след издаване на лиценз. А лицензът е притежание на БФШ 2022, която тъкмо подаде своите документи за отпускане на държавна субсидия за 2024 г.

На фона на фантастичните успехи, които постигат българските състезатели в шахмата, борбата за власт в администрацията на спорта у нас ще продължи с пълна сила.

"За кратко време успяхме да привлечем много спонсори, които гарантират огромни средства. За нас една година няма да е никакъв проблем да организираме целия държавен календар, да обезпечим националните отбори. По-важно е друго - че ние знаем как да направим тези неща и резултатите са налице", посочи Милен Василев.

Различно мнение обаче изрази друг от членовете на УС на БСФШ - Симеон Стоичков. Той заяви:

"Задължителна е намесата на държавата, ако иска да продължава да се гледа с добро око на българския шах в целия свят. И най-вече заради всички деца, младежи и възрастни хора, които обичат играта. Не мисля, че трябва да се обръщаме изцяло към спонсори и към външни организации. Смятам, че държавата трябва да си е на мястото и да оценява труда, таланта, постиженията и усилията, които се влагат. Бяхме подкрепени от парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Така че има индикации от държавата кого ще подкрепи."

Засега обаче държавата в лицето на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев е категорична, че няма да предприема никакви стъпки в посока отнемане на лиценза на БФШ 2022 поради липса на законова причина за това.

Поредният епизод от грозната война за власт в българския шахмат получи нов криминален сюжет.

Още по темата