Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шахматът в България влиза в нова гонитба на котка и мишка

Лицензираната федерация освобождава цялото ръководство, но няма кандидат за нов шеф

29 Ноем. 2023ЯВОР ЕВТИМОВ
БФШ 2022
Президентът на БФШ 2022 Васил Антонов не е сигурен дали ще се кандидатира за нов мандат. Засега няма и други известни фигури, които да искат да поемат лицензираната федерация.

На фона на фантастичните успехи, които постигат българските състезатели в шахмата, борбата за власт в администрацията на спорта у нас ще продължи с пълна сила. Враждуващите лагери вече са основно два - лицензираната от държавата "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) и учредената миналия месец "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ), оригинално обединила в себе си представители на общо четири сдружения (БФШ 64, БФШ 1928, ШФБ, БФШ), но впоследствие загубила част от подкрепата им.

Именно БСФШ имаше фундаментална заслуга за европейската отборна титла на България при жените, тъй като нейният президент Милен Василев получи персонална покана страната ни да сформира и да изпрати национален отбор на шампионата в Будва. Ръководството на БФШ 2022 обаче претендира, че без нейните състезателки златните медали от Евро `23 са щели да останат илюзия. В националния ни тим в Черна гора бяха Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

"За този наистина грандиозен успех допринесоха основно шахматистки и клубове, които са представители на лицензираната федерация. Не омаловажавам труда на никого, но няма как да не се споменава БФШ 2022. Успехът принадлежи на нейните клубове, треньори и състезателки, които в продължение на много дълго време подготвяха този отбор. Нали някой не си прави илюзията, че за десет дни се произвежда национален отбор?", коментира пред "Сега" президентът на БФШ 2022 Васил Антонов.

Във вторник (28 ноември) от негово име беше разпратена изненадваща покана за свикване на отчетно-изборно общо събрание на сдружението, в която е анонсирана смяна на цялото ръководство. То трябва да се проведе на 13 декември (сряда) от 11:00 ч. в хотел "Ростов" в Плевен, а като единствени точки в дневния ред са записани:

1. Освобождаване на всички членове на управителния съвет, включително председателя;

2. Определяне на броя членове на управителния съвет, избор на членове на управителния съвет и председател.

Засега обаче няма никаква яснота кой ще се кандидатира за овакантените постове.

"Аз никога не съм управлявал еднолично федерацията - каза Антонов. - Винаги сме взимали решенията заедно с останалите членове на Управителния съвет. Сега искаме да съберем всички членове, да отчетем дейността на федерацията през първата година от съществуването ѝ и да чуем тяхното мнение. Всеки ще има възможност да се кандидатира, нямаме определен сценарий. Искаме да чуем клубовете и да се обединим около преобладаващото мнение. Заседанието ще бъде открито и всеки е добре дошъл."

Самият Антонов засега не е сигурен дали ще се кандидатира за нов мандат. И по-скоро намеква, че ще се оттегли от управлението:

"Не горя от желание и не ми е вписано в биографията да съм пожизнен председател. Така че нека да чуем и нека да видим настроенията. Пък и може би трябва да даваме пример. Може би трябва широко да отваряме вратите за тези хора, които сме обучавали и подготвяли."

През последните дни и седмици от конкурентната БСФШ нееднократно заявиха в публичното пространство, включително и в предаването "(О)позиция" на "Сега", че международната федерация (FIDE) няма да приеме за свой член нито една организация, в която членуват определени фигури от ръководството на БФШ 2022, свързани с управлението на шахмата у нас по времето на Силвио Данаилов. Запитан дали е възможно това да е причината за спешната смяна на ръководството преди конгреса на FIDE на 17 декември, Антонов отговори:

"Това беше част от систематичния натиск, на който бе подлагана една част от шахматните ни ръководители. Но по нито един закон в България, в Европа и по света няма записано подобно нещо черно на бяло. Това бяха едни внушения. Аз мога да кажа за себе си, а и за колегите, които се коментират, че не са отклонили нито една стотинка. И не само това, а много от тях, както и аз, са осигурявали безвъзмездна помощ и ресурси. Докато тези, които поставят въпроса, са точно тези, които са особено силни, когато става въпрос за усвояване на държавни средства. И аз дори апелирам ресорното министерство да направи една проверка за 6-7 години назад за разходването на бюджетните средства."

Най-голямата битка, която предстои на враждуващите страни, е тази за лиценза от министерството на младежта и спорта (ММС), понастоящем притежание на БФШ 2022. Ползващата се с международна подкрепа БСФШ обаче разчита, че ще получи държавната лицензия след 17 декември, когато се очаква да бъде приета за член на FIDE.

"Все пак лицензът не се дава даром. За лиценза се провежда една сложна процедура от ММС и въпросът за шахматната федерация е решен още на 3 ноември 2022 г., когато лицензията беше връчена на БФШ 2022 - категоричен е обаче Васил Антонов. - Към момента клубовете, членуващи в нашата федерация, са вече 65. Имаме над 1100 регистрирани състезатели. Над 1000 шахматисти тази година взеха участие във вътрешни първенства - както държавни, така и по регионите. Готови сме с проекта за кандидатстване по програмата за високо спортно майсторство за 2024 г. Заедно с приходите от генералния ни спонсор, по предварителни изчисления смятам, че средствата, с които ще разполагаме догодина, ще бъдат около 750 000-800 000 лв."

Гонитбата обаче тепърва предстои. А потърпевшите от нея винаги са едни и същи.

Още по темата