Quantcast

Медия без
политическа реклама

Никога няма да има възмездие за страданието на българския шахмат

23 Ноем. 2023

Българският шахмат в момента е в подем благодарение на европейската титла на женския национален отбор. Историческото постижение обаче не може да заличи с вълшебна пръчица всички негативи и щети, нанесени от дългогодишното безвремие в управлението на спорта у нас.

Такова мнение споделиха в предаването "(О)позиция" президентът на Българската спортна федерация по шахмат Милен Василев и почетният председател Антоанета Стефанова, която игра на първа дъска при историческия триумф на Евро `23 в Будва, Черна гора. И двамата смятат, че виновните за началото на това пропадане и за цялото страдание на българските шахматисти никога няма да поемат реална отговорност и да получат подобаващо наказание.

"Според мен никога няма да има възмездие за случилото се в българския шахмат. Въпреки че преди две седмици излезе решението на трета инстанция на Върховния съд, което вече е окончателно и не подлежи на обжалване. Прокуратурата все още не може да приключи своето производство", посочи Милен Василев.

"Аз мисля, че за съжаление в целия този казус пострадаха и страдат шахматистите. И заради изключването ни от международните организации - това означаваше загуба на квоти за младите ни състезатели, забрана за участие на отборните европейски първенства. Ще означава и загуба на единствения реален актив, който имахме - шах дома "Георги Гешев", който вероятно ще бъде взет от министерството като някакъв вид обезщетение за тези пари, които се дължат", сподели пък гросмайстор Стефанова.

Бившата европейска и световна шампионка за жени сподели, че много по-ценен за нея е сегашният успех с националния отбор, който освен нея включваше четири от най-талантливите български шахматистки - Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

"Честно казано, сега ми е много по-важно и приятно. Защото го споделям с момичетата, с целия екип, с хората от федерацията, с всички, които ни помагат. Може би и с целия опит, който вече имам, повече мога да оценя какво означава един такъв резултат. Когато спечелих световното първенство, някак си не смятах, че е кой знае какво. Сега е много по-осъзнато. Потенциалът на това поколение е безкраен. Те са млади, но вече са изградени като личности и като шахматисти", коментира Стефанова.

 

Във видеото вижте още:

- България планира да участва и с мъжки, и с женски национален отбор на шахматната олимпиада през 2024 г.

- БСФШ се надява да получи държавния лиценз от ММС още преди конгреса на FIDE на 17 декември

Още по темата