Медия без
политическа реклама

Европейският шахмат приветства България обратно в редиците си

Формално членството е само временно и ще бъде финализирано от Генералната асамблея на ECU

22 Яну. 2024ЯВОР ЕВТИМОВ
БСФШ
Почетният председател на БСФШ Антоанета Стефанова (втората от дясно на ляво) заедно с още три от шахматистките, донесли историческата европейска титла на България от отборното континентално първенство в Будва през ноември - Белослава Кръстева, Виктория Радева и Нургюл Салимова (от ляво на дясно).

Месец след като България беше възстановена като пълноправен член на международната федерация по шахмат (FIDE), страната ни беше приветствана обратно и в редиците на Европейския шахматен съюз (ECU). Засега членството на континентално ниво е само временно, като формалното гласуване трябва да бъде проведено на годишния конгрес на организацията, свикван по традиция в края на годината.

В свое писмо до председателя на "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) Милен Василев, президентът на ECU Зураб Азмайпарашвили пише:

"Радваме се да ви информираме, че с решение на нашия борд БСФШ беше приета като временен член на ECU на 21 януари 2024 г. Окончателното решение за вашата кандидатура за членство ще бъде взето от Генералната асамблея през 2024 г. Към днешна дата вашата асоциация може да регистрира играчи и отбори, които да представят България във всички официални европейски шампионати по шахмат."

Любопитното е, че в същото писмо грузинският президент на европейския шахмат припомня старо задължение на България към континенталната централа.

"Искаме да отбележим, че предишният наш член - Българската федерация по шахмат, остави на ECU неизплатена сума (съдебни разноски по арбитражно дело в CAS) на обща стойност 16 016 евро, която все още се отчита по нашите сметки. Бордът осъзнава, че това не е отговорност на новата администрация на БСФШ, но бихме искали този въпрос да бъде решен чрез съвместна комуникация с българското министерство на спорта, тъй като това е задължение към международна спортна федерация", пише Азмайпарашвили.

Пълноправното членство на България в международната федерация по шахмат (FIDE) беше формално възстановено по време на проведената днес Генерална асамблея на световната организация.

Самата БСФШ беше учредена в началото на октомври 2023 г. след проведено в края на септември "обединително" събрание на няколко от спорещите за власт у нас федерации и последвала пререгистрация на избраното ръководство. Тя обаче продължава да е в правен конфликт на местно ниво с лицензираната от спортното министерство (ММС) "Българска федерация по шахмат 2022", която към момента единствена има право да администрира спорта в страната.

От "Българска спортна федерация по шахмат" пък акцентират върху своите изключителни права да представят България на международната сцена. По отношение на възстановеното членство в ECU от организацията написаха:

"Решението е резултат от обединението на четири федерации по шахмат и излъчването на ново, работещо ръководство на българския шахмат, начело с почетния председател ГМ Антоанета Стефанова и председателя ГМ Милен Василев, които изведоха националния отбор за жени до европейска титла в Будва през 2023 г. С приемането на БСФШ за член на ЕШС българските шахматисти ще получат достъп до участие в състезания под егидата на ЕШС и съответните квоти. Напомняме, че БСФШ беше приета за член на FIDE на 17 декември 2023 година и е единствената федерация по шахмат у нас, която има право да регистрира турнири в България, които ще се отчитат за ФИДЕ рейтинг."

 

Ключови думи:

шахмат, БСФШ, ECU

Още по темата