Медия без
политическа реклама

CAS отхвърли жалбата на Русия срещу изключването от МОК

23 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
CAS потвърди решението за изключване на Русия от олимпийското движение, взето в централата на МОК в Лозана (на снимката).

Жалбата на Русия срещу временното изключване от олимпийското движение беше отхвърлена от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Така трибуналът в швейцарския град  потвърди взетото през октомври 2023 г. решение на МОК да замрази членството на руския олимпийски комитет (РОК) за неопределено време.

Причината бе, че по-рано същия месец РОК прие за свои членове олимпийските съвети на анексирани украински територии - т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), а също Запорожка, Херсонска и Ярославската области. Решението влезе в сила с незабавен ефект, а прякото последствие за РОК е, че вече не може да изпълнява функциите на национален олимпийски комитет.

От Русия определиха наказанието като "поредното контрапродуктивно решение с очевидна политическа мотивация" и го обжалваха пред CAS. В своите мотиви за отказа от арбитража пишат лаконично:

"Панелът, разглеждащ този въпрос, отхвърли жалбата и потвърди обжалваното решение, като установи, че изпълнителното бюро на МОК не е нарушило принципите на законност, равенство, предвидимост или пропорционалност."

От спортна гледна точка решението на CAS е окончателно и не подлежи на обжалване пред друга спортна инстанция. Единственият възможен юридически ход на РОК оттук нататък е в 30-дневен срок да подаде частен иск във федерален съд в Швейцария.

Руският олимпийски комитет (РОК) затрудни допълнително опитите страната да бъде върната в международното олимпийско семейство след скандално решение на заседание на своя Изпълком.

 

АДМИРАЦИИ ОТ МОК

От базирания също в Лозана МОК веднага изразиха удовлетворение от решението на арбитражния съд.

"Международният олимпийски комитет е доволен, че CAS потвърди решението на изпълнителното бюро от 12 октомври 2023 г. за временно отстраняване на Руския олимпийски комитет. Решението на МОК последва едностранното решение, взето от РОК на 5 октомври 2023 г., да включи като свои членове регионални спортни организации, които са под юрисдикцията на националния олимпийски комитет на Украйна, което представлява нарушение на Олимпийската харта", се казва в изявлението от централата на олимпийското движение.

МОК отстрани руския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за неопределено време. Това обяви директорът по комуникациите в МОК Марк Адамс след днешното първо заседание на Изпълнителното бюро в Мумбай.

 

ПАРИЖ 2024

Изключването на Русия няма да донесе допълнителни последствия за нейните спортисти, които евентуално ще получат позволение да участват на олимпиадата в Париж 2024. През декември МОК взе решение да допусне до XXXIII летни игри във френската столица руски състезатели под неутрален флаг, ако те отговарят и на някои допълнителни условия - например да не членуват във военизирани спортни клубове и никога да не са изразявали публично подкрепа за войната в Украйна.

Тогава президентът на МОК Томас Бах мотивира компромисното решение с думите, че "индивидуалните спортисти не може да бъдат наказвани за действията на техните правителства".

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.
Руските и беларуски спортисти, които успеят да се квалифицират и същевременно да покрият всички критерии на МОК за участие на олимпийските игри в Париж 2024, ще бъдат допълнително проверени от независими анализатори.

 

Ключови думи:

CAS, МОК, Русия

Още по темата