Медия без
политическа реклама

МОК изключи Русия от олимпийското движение

Причината е приемането на анексирани украински територии в руския олимпийски комитет

12 Окт. 2023
Томас Бах
ЕПА/БГНЕС
Томас Бах

МОК отстрани руския олимпийски комитет (РОК) от редиците си за неопределено време. Това обяви директорът по комуникациите в МОК Марк Адамс след днешното първо заседание на Изпълнителното бюро в Мумбай. 

Причината е, че РОК прие за свои членове олимпийските съвети на анексирани украински територии - т.нар Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), а също Запорожка, Херсонска и Ярославската области. Тази стъпка на Русия от 5 октомви преля чашата на търпението в МОК, който същевременно търси решение за връщане на руски спортисти на олимпийските игри, въпреки недоволството на много страни-членки.

Руският олимпийски комитет (РОК) затрудни допълнително опитите страната да бъде върната в международното олимпийско семейство след скандално решение на заседание на своя Изпълком.

"Решението РОК да приеме за членове тези олимпийски съвети е в разрез с олимпийската харта, защото с него се нарушава териториалната цялост на Украйна. Руският олимпийски комитет е отстранен с незабавно действие до следващо решение по въпроса. Той повече не може да действа като национален олимпийски комитет и да получава средства от МОК", заяви Адамс.

По-рано президентът на олимпийския комитет на Украйна Вадим Гутцайт изпрати официално писмо до президента на МОК Томас Бах с молба на заседанието на Изпълнителното бюро да се разгледа въпросът за санкции срещу Русия заради привличането за членове на РОК на споменатите украински територии. Тогава Бах отговори, че МОК е започнал процедура по разследване и ще обсъди въпроса в Мумбай. Това стана още на първото заседание на ръководството на МОК.

Изпълкомът ще има заседания до събота включително, а от неделя до вторник в Мумбай ще е сесията на МОК, която трябва да реши въпроса със следващите домакини на олимпийски игри, както и с евентуалното допускане на руски и беларуски спортисти до Париж 2024 като неутрални.

Единственият коментар по темата днес бе на Марк Адамс, който каза: "Препоръките [към международните федерации да допускат до свои състезания руски спортисти като неутрални] остават в сила. МОК си запазва правото да вземе решение за допускане на руски спортисти на летните игри в Париж 2024 и на зимните в Кортина 2026 в необходимия срок".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МОК, Русия, Украйна

Още по темата