Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия скандализира МОК, като прие за членове анексирани територии от Украйна

Решението ще затрудни допълнително опитите да се върне страната в международното олимпийско семейство

06 Окт. 2023Обновена
Олимпийски комитет на Русия
Членовете на Изпълкома на Руския олимпийски комитет приемат с единодушие предложението, направено от президента на организацията Станислав Поздняков (в средата).

Руският олимпийски комитет (РОК) затрудни допълнително опитите страната да бъде върната в международното олимпийско семейство след скандално решение на заседание на своя Изпълком.

На него за членове на РОК бяха приети регионалните спортни организации на пет области от Украйна, анексирани от Русия през миналата година - олимпийските съвети на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), а също на Запорожката, Херсонската и Ярославската области.

Решението беше потвърдено пред медии от президента на РОК Станислав Поздняков. То ще бъде посрещнато негативно от МОК и най-вероятно ще доведе до нови санкции за Русия. Също така е възможно да бъдат прекратени опитите на президента на МОК Томас Бах за включване на руски спортисти като неутрални на игрите в Париж 2024.

МОК се надява на олимпийските игри в Париж 2024 да участват спортисти от всички страни на планетата при условие на взаимно уважение и с еднакви правила за всички.

Наскоро Международният параолимпийски комитет допусна до участие руски и беларуски спортисти под неутрален флаг и в индивидуални дисциплини на параолимпиадата в Париж през 2024 г. Не е ясно дали и това решение няма да бъде преразгледано в светлината на последния ход от Руския олимпийски комитет.

 

ОЩЕ КОНФРОНТАЦИИ

ОКР продължи своята конфронтация с олимпийското движение и отказа да участва в Генералната асамблея на Европейските олимпийски комитети (ЕОК), която започва днес в Истанбул. Покана за форума има и националният олимпийски комитет на Беларус, който ще участва.

През юни 2022 г. Русия и Беларус не бяха допуснати до асамблеята на ЕОК в Скопие и сега това служи като повод РОК да откаже участие в Истанбул.

"През юни 2022 г. РОК бе лишен без основание от възможноста да участва на асамблеята и протестира в Спортния арбитражен съд (CAS). Чак след излизане на решението на CAS по изслушването от юли 2023 г. РОК ще вземе решение за бъдещи свои стъпки - се казва в изявление на руския олимпийски комитет. - Въпросът за прекратяване на дискриминацията на руските спортисти няма да се разглежда на тази асамблея. При това досега РОК не е получил приемливо обяснение, нито извинение за недопускането до асамблеята на ЕОК през юни 2022 г. Във връзка с изложеното, практически смисъл от каквото и да е взаимодействие с ЕОК няма. Нашият приоритет е възстанявяване на статута и съдействие за всички руски спортисти и спортни федерации, пострадали от незаконни действия, в това число и на ЕОК."

Ключови думи:

Русия, Украйна, МОК

Още по темата