Медия без
политическа реклама

IPC пусна руснаци на параолимпийските игри в Париж 2024

Те обаче ще участват само като неутрални и единствено в индивидуални дисциплини

30 Септ. 2023
На Генералната асамблея бяха приети и пет нови члена на IPC: националните комитети на Косово, Бангладеш и Саудитска Арабия, както и международните федерации по биатлон и ски.
IPC
На Генералната асамблея бяха приети и пет нови члена на IPC: националните комитети на Косово, Бангладеш и Саудитска Арабия, както и международните федерации по биатлон и ски.

Националният параолимпийски комитет на Русия беше частично наказан от Генералната асамблея на международния параолимипйски комитет (IPC) в Манама (Бахрейн) за нарушения на конституционните му задължения за членство. Това обаче означава, че руски спортисти с увреждания ще може да участват на игрите в Париж 2024 (28 август - 8 септември), макар и като неутрални.

Членовете на IPC гласуваха с 90:56 (и шестима въздържали се) в подкрепа на предложението за частично наказание на Русия. Преди това със 74:65 (13 въздържали се) бе отхвърлено предложението за пълно замразяване на членството.

Миналия ноември генералната асамблея на IPC взе решение да преустанови членството на руския и беларуски комитети.

За първи път международна спортна организация изключи от своите редици Русия и Беларус и те изгубиха своето членство.

Но през май 2023-та трибуналът на IPC отмени решението и го остави за тазгодишната асамблея. 

В резултат на решението от петък членството на националния параолимпийски комитет на Русия се замразява за 2 години, с изключение на това, че неговите спортисти ще имат право да участват като неутрални, и то само в индивидуални дисциплини. Руският комитет също така няма право да организира каквото и да е спортно събитие/състезание с участието на други членове на IPC. 

Същото решение бе взето и относно параолимпийския комитет на Беларус.

Все още се очаква решението на МОК за Русия и Беларус относно Париж 2024. Предполага се, че то ще е в същите рамки като това за параолимпийците, като основното ще е: неутрален статут, без химн и национални символи, с участие единствено в индивидуални дисциплини и никакви отборни спортове.

Последвайте ни и в google news бутон