Медия без
политическа реклама

Държавата изравни премиите за медал от олимпиада и параолимпиада

Спортното министерство включи в новата наредба и парични стимули за юноши и девойки

Ружди Ружди, който има златен и сребърен медал от параолимпийски игри най-сетне ще може да получи адекватна премия от държавата за отличията си.
Туитър
Ружди Ружди, който има златен и сребърен медал от параолимпийски игри най-сетне ще може да получи адекватна премия от държавата за отличията си.

Държавата най-сетне се сети да коригира една голяма несправедливост в българския спорт и приравни спортистите с увреждания към останалите. Освен това спортното министерство (ММС) вече ще раздава премии за световни и европейски първенства и на юноши и девойки.

Проектът за изменение в Наредба №5, която за последно бе осъвременена на 29 октомври 2019 г., е публикуван на 11 август. След процедурата по обществено обсъждане, ще бъде приет от министерския съвет и влиза в сила от 1 януари в олимпийската 2024 г.

Досега за спортистите с увреждания премиите за призово класиране на параолимпийските игри бяха занижени и това неравенство бе поле за обществени спорове, дори и за закани за съдебни дела.

За нормалните състезатели бонусите за олимпиади са (остават и за Париж 2024): 250 000 лв. за титла, 200 000 за сребро и 150 000 за бронз, а за класиране от 4-о до 8-о място - от 40 000 до 10 000 лв.

 

За спортистите с увреждания обаче те са по-малки -

 

160 000 / 128 000 / 96 000 лв. за първите три места на параолимпиади и между 25 600 и 6400 лв. за 4-8-о място. При това тези суми бяха въведени за игрите в Токио 2020 (проведени през 2021-ва заради пандемията от коронавирус). По-рано бяха драстично занижени, като за шампион, например, се даваха 5 пъти по-малко - 50 000 лв.

Затова през 2016-а златният медалист по тласкане на гюлле от параолимпиадата в Рио`16 Ружди Ружди, а след това и целият ни параолимпийски отбор, заплашиха да заведат дело в Комисията по защита от дискриминация. А от ММС (тогава с министър Красен Кралев от ГЕРБ) оправдаха нищожните суми с това, че "Водещият принцип при вземането на решение за определяне на размера на премиите е да не бъде подценяван труда им и затова те са приравнени на най-високите премии извън олимпийските игри - световни първенства в олимпийски спортове".

Все пак, под обществен натиск ММС вдигна премиите, но пак ги остави по-малки от тези на другите ни спортисти. С промяната в наредбата това неравенство се премахва. 

Другата основна промяна е, че

 

вече ще има премии за юноши и девойки.

 

В текста това е формулирано като "първа възрастова група преди мъже и жени". Въпросната група ще се определя по критериите на съответната спортна федерация и в нея може да са или юноши/девойки (до 18-21 г.), или мъже и жени до 23 г.

Това "ще допринесе за мотивиране на младите спортисти и тяхното бъдещо развитие. По този начин те ще бъдат насърчени да продължат активно спортно-състезателната си дейност и да достигнат до участие в състезания от най-висок ранг, каквито са олимпийските игри", пише в мотивите си ММС, като изтъква, че съответните премии ще има и за треньорите на младите спортисти.

Сумите са по-малки, но все пак не са за пренебрегване. В момента премиите за световно първенство по олимпийски спорт са от 50 000 (за титла) до 5000 лв. (за 8-о място). За младите ще са съответно от 20 000 до 2000 лв. За европейски първенства бонусът е от 20 000 до 3000 лв., а за юноши и девойки ще бъде от 10 000 до 2000 лв.

Правят се и още някои леки корекции, като например премахването на формулировката "формация"/"групова формация" за отборните класирания, с което се "цели приоритизиране на дисциплините, които да попадат в обхвата на Наредбата". Отпадат и предвидените преди това премии за състезания за глухи по неолимпийски спортове, тъй като Международния комитет за спорт за глухите не провежда такива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата