Медия без
политическа реклама

Путин откри алтернативна параолимпиада - за Русия и Беларус

Спортът се превърна в политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация, заяви руският лидер

21 Март 2022
Церемонията по откриване на руските параолимпийски игри се състоя в театралния център "Югра Класик" в Ханти-Мансийск.
Руски параолимпийски комитет
Церемонията по откриване на руските параолимпийски игри се състоя в театралния център "Югра Класик" в Ханти-Мансийск.

Руският президент Владимир Путин смята, че принципите на спорта са "ерозирали" и той е превърнат в "политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация".

"Съмнително предубедено съдийство и клевета", "враждебна гротеска" и "откровени провокации" бяха сред останалите директни обвинения, отправени от Путин във видеообръщение по време на церемонията по откриването на "заместващото събитие" на Русия за зимните параолимпийски игри в Пекин `22.

Алтернативната параолимпиада беше открита през уикенда в сибирския град Ханти-Мансийск и в нея участват основно спортисти от Русия и Беларус. Двете страни не бяха допуснати до XIII игри на международния параолимпийски комитет (IPC) в китайската столица (4-13 март) заради провежданата от тях война в Украйна.

Путин заклейми решението на IPC, като нарече изключването на двата отбора "връх на цинизма". Също така руският държавен глава заяви, че идеите на основателя на съвременното олимпийско движение барон Пиер дьо Кубертен са "все по-силно изкривени". И добави, че се наблюдава "загуба на авторитет и независимост на организациите, важни за развитието на световния спорт".

Коментарите му дойдоха на фона на продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна, в резултат на която страната му е все по-изолирана от спортната сцена. Повечето международни федерации последваха препоръката на МОК да замразят членството на Русия и Беларус и да забранят участието на техни състезатели и официални лица в континентални и глобални спортни форуми.

Самият Путин пък беше лишен от множество спортни титли - на руския лидер бяха отнети почетният Олимпийски медал от МОК, почетният черен колан по таекуондо и постът му на почетен президент на международната федерация по джудо.

"За съжаление, в последните години голям брой значими спортни състезания бяха белязани от събития, които са несъвместими със спорта, неговия дух и характер - заяви Путин в своето видеообъщение, цитирано от държавната агенция ТАСС. - Многократно станахме свидетели на съмнително предубедено съдийство и клевета, враждебна гротеска и откровени провокации. Видяхме как идеите на самия Пиер дьо Кубертен са методично и все по-силно изкривени, а някога свещените принципи на спорта са ерозирали. Буквално пред очите ни равенството се превърна в перверзна толерантност, справедливостта - в двойни стандарти, а борбата за чистота в спорта - в политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация."

Преди войната в Украйна, Русия вече беше санкционирана със забрана за участие в големите международни спортни форуми като част от наказанието, наложено от световната антидопингова агенция (WADA) заради разкритата държавна програма за употреба на забранени вещества от руски спортисти. Знамето и химнът на Русия бяха забранени по време на олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин `22, а състезателите участваха като представители на Руския олимпийски комитет.

На паролимпийските игри в китайската столица в началото на този месец спортистите на Русия и Беларус трябваше да участват като неутрални състезатели под флага на IPC. В последния момент обаче параолимпийското движение наложи пълна забрана, след като се надигнаха гласове за бойкот от други държави.

"Връх на цинизма беше отстраняването на руските и беларуските спортисти от параолимпиадата в Пекин. Пострадаха не просто невинни спортисти, а параолимпийци. Хора, които не са се пречупили, а са превъзмогнали най-тежките житейски тестове и са достойни за глобална подкрепа и възхищение. Тези, които със своя пример дават надежда на милиони и ги карат да вярват в тях самите и техните собствени сили", добави Путин в своята реч.

 

ЗА СТАТИСТИКАТА

Тридневните алтернативни параолимпийски игри в Ханти-Мансийск (19-21 март) включват състезания по ски бягане, биатлон, кърлинг, сноуборд, алпийски ски и хокей на лед. Освен състезатели от Русия и Беларус в тях свои спортисти с увреждания изпратиха още три бивши съветски републики - Казахстан, Таджикистан и Армения. Мотото на събитието е "Ние сме заедно. Спорт".

Организаторите обявиха сериозен награден фонд за участниците, който обаче се топи с всеки изминал ден заради обезценяването на руската валута. За златен медал домакините ще изплатят 4 млн. рубли (към днешна дата около $38 000), за сребърен - 2,5 млн. рубли ($24 000), а за бронзов - 1,7 млн. рубли ($16 000).

"Вниманието и подкрепата, които засвидетелстваха нашето правителство и националните параолимпийски комитети на много страни, ясно показват, че в трудни ситуации трябва да се подкрепяме взаимно - заяви руският спортен министър Олег Матицин. - Самият ни девиз е символичен. Когато целият свят е твърде политизиран и спортът дори е политизиран, трябва да браним нашите истински ценности. Паролимпийците и олимпийците винаги ще бъдат лидери и патриоти."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата