Медия без
политическа реклама

Руснаци и беларуси ще минават през "втора цедка" за Париж 2024

Всички спортисти, които са се класирали със статут на неутрални, ще бъдат проверени от независими анализатори

МОК
Томас Бах (в дъното) произнася встъпителното си слово в началото на заседанието на Изпълкома на МОК в Гангвон

Руските и беларуски спортисти, които успеят да се квалифицират и същевременно да покрият всички критерии на МОК за участие на олимпийските игри в Париж 2024, ще бъдат допълнително проверени от независими анализатори. Това обяви директорът по комуникациите на МОК Марк Асамс на пресконференция след заседанието на Изпълкома в Гангвон (Кор), където започвнат младежките зимни игри.

На 8 декември МОК обяви, че допуска руснаци и беларуси до участие в Париж, но само в индивидиуални дисциплини и с неутрален статут, като същевременно трябва да отговарят на ред допълнителни условия - да не са членове на клубове към силовите структури в тези страни (военни, полиция и т.н.), да не са подкрепяли публично в нито един момент войната, която Русия, подпомагана от Беларус, започна в Украйна и др.

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.

"Досега състоялите се състезания с участие на неутрални спортисти бяха проведени при условията на съответните международни спортни федерации. Удовлетворени сме от направеното от федерациите, но на олимипйски игри ние отговаряме за провеждането и затова обявихме допълнителните критерии за участие. Сега определяме и назначаваме независими аналитици с безупречна репутация, които ще проверят всеки такъв спортист за нарушения на тези критерии. Можете да сте уверени - вече мина един процес по проверка, сега ще се проведе още един от страна на МОК, но вече от независими анализатори", заяви Адамс.

Той припомни, че според решението на Изпълкома на МОК неутралните спортисти трябва да се въздържат не само от всякаква дейност, свързана с техните национални флагове, емблеми и други национални символи, но и да правят политически изказвания.

Същото, впрочем, се отнася и до всички участници в Париж 2024 и това следва от правило 50.2 на олимпийската харта, което е в сила на територията на всички олимпийски обекти. И това ме потвърдено с приемането на окончателните правила за поведение на спортистите на олимпиадата, които Изпълкомът на МОК утвърди в Гангвон.

Спортистите имат право на самоизразяване, но при съблюдаване на олимпийските ценности, като МОК отбелязва, че вниманието трябва да е съсредоточено върху представянето на спортистите, единението на народите и хармонията. Все пак олимпийците могат да изразяват своите позиции по различни проблеми в микс зоните, в международния пресцентър, на пресконференции, в общуването си с медии, в социалните мрежи и на мястото на провеждане на състезанието, но само преди неговото начало. При това не трябва да пречат по какъвто и да е начин на другите участници. 

Забраната за изразяване на лична позиция е по време на официални церемонии (награждаване, откриване и закриване на игрите), в хода на самото състезание, както и в олимпийското село на спортистите. При нарушаване на тези правила МОК може да наложи санкции както на състезателя, така и на отбора и на съответния национален олимпийски комитет.

 

Сигурността в Париж 2024

Според Марк Адамс игрите, които започват на 26 юли, ще бъдат безопасни. "Това е въпрос към местните власти. Ние сме в контакт с тях и сме уверени, че игрите ще са сигурни", каза той.

А изпълнителният директор по олимпийските игри в МОК Кристоф Дюби заяви:

"Префектът на Париж и министърът на вътрешните работи ни съобщиха за всички предприети мерки за безопасност. 45 000 полицейски служители ще работят в деня на откриването, а по 35 000 всеки следващ ден. След проблемите по време на финала на Шампионската лига [през 2022 г.] са взети мерки - световното първенство по ръгби премина на висота, както и празнуването на Нова година на Шан-з-Елизе. Всичко това вдъхва увереност".

Ключови думи:

МОК, Париж 2024

Още по темата