Медия без
политическа реклама

МОК пусна руснаци и беларуси на игрите в Париж 2024

Спортистите от тези две страни ще бъдат със статут на неутрални и трябва да са покрили редица условия

08 Дек. 2023Обновена

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.

Това се казва на сайта на комитета, с което се слага край на продължилата близо година неизвестност относно това дали ще бъде разрешено на олимпийци от тези две държави да се състезават на летните игри догодина заради войната на Русия в Украйна и помощта на Беларус за тази агресия. 

"Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет реши, че индивидуалните неутрални спортисти (AIN), които са се квалифицирали чрез съществуващите системи за квалификация на международните спортни федерации (IF), ще бъдат обявени за допустими да се състезават на олимпийските игри Париж 2024, в съответствие с условията, описани по-долу. Индивидуалните неутрални спортисти са спортисти с руски или беларуски паспорт. Ще се прилагат строгите условия за допустимост, базирани на препоръките, издадени от ИБ на МОК на 28 март 2023 г. за международните федерации и организаторите на международни спортни събития", се казва в изявлението на МОК.

Днешното решение е очаквано на фона на предишните действия на МОК. Веднага след началото на руската агресия в Украйна през февруари 2022 г. той издаде препоръка към спортните федерации да забранят участието на руски и беларуски спортисти в състезанията под тяхна егида. Но на 28 март 2023 г. издаде друга препоръка - тези състезатели да бъдат допускани, като започна серия от стъпки за преминаване на това решение и към позволение за олимпийските игри, независимо от острите критики на редица държави, сред които най-активна, разбираемо, бе Украйна.

Преди няколко дни МОК получи формална официална молба от федерациито по олимпийски спортове, които настояха руснаци и беларуси да бъдат допуснати в Париж 2024, според публикуваните на 28 март критерии. Днес вече това бе решено официално.

Днешното решение потвърждава забраната за участие на руски и беларуски състезатели в отборни спортове на олимпийските игри. Завява се, че индивидуалните спортисти трябва да "спазват правилата и разпоредбите, приложими на Олимпийските игри, включително антидопинговите", както и да подпишат условията за участие, според олимпийската харта.

"Само много ограничен брой [руски и беларуски] спортисти ще се квалифицират чрез съществуващите системи за квалификация на международните федерации. От 4600 спортисти от цял свят, които са се класирали за Париж 2024 досега, има едва 11 индивидуални неутрални спортисти (8 с руски паспорт и 3-ма с беларуски паспорт) - се казва в решението на МОК. - За сравнение, към днешна дата над 60 украински спортисти са се класирали за Париж 2024 и се очаква украинската делегация да бъде около същия брой като на игрите в Токио 2020."

Изнесените по-горе данни са най-вече, за да успокоят украинския олимпийски комитет, който обяви, че възнамерява да бойкотира игрите догодина, ако руснаци и беларуси бъдат допуснати до участие. Към становището на Украйна се бяха присъединили и няколко други страни, като балтийските републики и Полша, но впоследствие те повече не са повдигали въпроса за евентуален бойкот.

"Спортисти, които активно подкрепят войната, няма да имат право да бъдат включени или да се състезават. Няма да бъде допуснат и помощен персонал, който активно подкрепя войната - се казва още в решението - Спортисти, които са сключили договор с руските или беларуските военни или агенции за национална сигурност, няма да имат право да бъдат включени или да се състезават. Няма да бъде включен помощен персонал, който е нает на договор с руската или беларуската армия или агенции за национална сигурност."

Освен това МОК потвърждава, че санкциите срещу отговорните за войната, руските и беларуските държави и правителства, остават в сила за Париж 2024 г. Това означава по-специално, че:

"Никакво знаме, химн, цветове или каквато и да е друга идентификация на Русия или Беларус няма да бъдат показвани на игрите в Париж 2024 г. на нито едно официално място или на официална церемония, както и на екипировката на тези спортисти. Никое руско или беларуско правителствено лице или държавен служител няма да бъдат поканени или акредитирани за игрите в Париж 2024."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024, МОК

Още по темата