Quantcast

Медия без
политическа реклама

БФС продължава да нагнетява напрежение

Съюзът се самооневини за погрома, а Михайлов вместо да подаде оставка, ще свика извънреден конгрес

18 Ноем. 2023
БГНЕС
Борислав Михайлов отново ще се опита да отложи или да избегне отстраняването си като президент на БФС.

Българският футболен съюз, чиито объркани действия и решения за мача Унгария - България предизвикаха погром в София в четвъртък вечерта, отхвърли всякаква отговорност за случилото се. Вместо това, в опит да потуши напрежението, централата обяви, че другата седмица свиква спешно заседание на Изпълнителния комитет, за да насрочи извънреден конгрес някога догодина. Не се споменава нищо за основното искане на протеста - незабавна оставка на президента на съюза Борислав Михайлов и приближените му в ръководството.

Днес, два дни след протестите, БФС излезе с позиция, в която дава своя трактовка на събитията. Оттам за пореден път повтарят, че са решили първоначално да изнесат мача извън София заради сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предупреждение за рисковия характер на мача. Повтарят и че след "независима оценка на риска от страна на звеното за сигурност и безопасност на УЕФА" на БФС е препоръчано двубоят между България и Унгария да бъде проведен в Пловдив при закрити врата. А след отказа на община Пловдив и след спешни разговори с УЕФА и СДВР, столичната полиция дала уверение, че мачът все пак може да се изиграе на Националния стадион "Васил Левски" без зрители по трибуните. След това БФС се оневинява за случилото се.

Жандармерията прибегна до употреба на водно оръдие, след като провокатори от протеста срещу БФС в центъра на София започнаха да обстрелват органите на реда с димки, бомбички и сигнални ракети.

"Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа - дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе - защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни", заявяват от съюза.

Оневинявайки се за кървавия протест, оттам подчертават, че "отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно - в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително "мирен".

ма души са арестувани след безпрецедентния уличен погром, съпътствал протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФС в центъра на София в четвъртък привечер. Сред задържаните има и непълнолетни лица, съобщиха от СДВР.

"Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук "правосъдие" да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция", заявяват още оттам. Затова през следващата седмица президентът на БФС ще свика спешно заседание на изпълкома с цел насрочване на дата за конгрес през 2024 г. Очевидно, че на този етап ръководството на съюза не допуска незабавна оставка на Михайлов и дори я тълкува като недемократична мярка.

Вчера премиерът Николай Денков се обърна към ръководството на ФИФА да съдейства за отстраняването на Михайлов. Денков призова световната футболна централ да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позовава на чл. 8 (2) от Устава на асоциацията: "Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време".

В писмото си министър-председателят изтъкна и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фенклубове срещу него.

Безпрецедентна стъпка в българския спорт предприе премиерът Николай Денков. По-рано днес той обяви, че е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична комисия на УЕФА с искане да чуе тяхното становище по погромите около мача България - Унгария.

Ключови думи:

БФС, Борислав Михайлов

Още по темата