Медия без
политическа реклама

Полицията се самопохвали след кървавия футболен погром

Прокуратурата повдигна две обвинения за счупен и запален полицейски бус

17 Ноем. 2023Обновена
Директорът на СДВР Любомир Николов (вторият от ляво на дясно) и неговият заместник Стефан Иванов (вляво) заявиха, че полицията си е свършила добре работата по време на футболните протести в центъра на София.
БГНЕС
Директорът на СДВР Любомир Николов (вторият от ляво на дясно) и неговият заместник Стефан Иванов (вляво) заявиха, че полицията си е свършила добре работата по време на футболните протести в центъра на София.

33-ма души са арестувани след безпрецедентния уличен погром, съпътствал протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФС в центъра на София в четвъртък привечер. Сред задържаните има и непълнолетни лица, съобщиха от СДВР.

"Трима са задържани заради запаления полицейски бус, а останалите за противообществени прояви - унищожаване на публично и частно имущество, възпламеняване на контейнери за смет, неподчинение на полицейски заповеди", обясни зам. директорът на столичната полиция Стефан Иванов.

По думите му, ако не са били предприети контрадействията срещу футболните хулигани, включително употребата на водното оръдие от жандармерията, последствията за хората и града са щели да бъдат още по-трагични.

"Можеше да има жертви. Самият град щеше да пламне. Провокаторите се появиха, след като контактната група надхвърли 4000 души. Имахме информация, че е подготвят коктейли "Молотов". Сами знаете какво би се случило, ако бяха вкарани в действие. Протестиращите агитки застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, но и на самите себе си. Предупредихме ги многократно да прекратя нарушаването на обществения ред, преди да предприемем настъпателни действия", посочи Иванов.

Жандармерията прибегна до употреба на водно оръдие, след като провокатори от протеста срещу БФС в центъра на София започнаха да обстрелват органите на реда с димки, бомбички и сигнални ракети.

Директорът на СДВР Любомир Николов също е на мнение, че полицията си е свършила правилно работата при потушаване на масовите безредици около националния стадион "Васил Левски" и други части в центъра на София.

"Няма полиция в света, която да остави вандали да рушат и унищожават имущество в центъра на която и да е столица - заяви той. - Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти. Конкретно за тримата арестувани за запаления бус, заподозрените се отправиха към бар в близост до местопрестъплението и се укриха. Всички те бяха открити там, установени бързо и изведени от бара. Благодаря на колегите за бързите действия."

Запитан дали щеше да е по-добре, ако агитките бяха на стадиона, а не на улицата, Николов отговори:

"Предимството на стадиона е, че там феновете минават през пропускателни пунктове и всички опасни и животозастрашаващи предмети им биват отнемани още на входа."

 

ОБВИНЕНИЯ

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протеста, съобщиха от държавното обвинение.

Снощи около 19:35 ч. пред сградата на Посолството на Република Турция в гр. обвиняемият Е.П. хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Е.П. е обвинен и за това, че
е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Софийска районна прокуратура наблюдава и ръководи още две досъдебни производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава.

Освен това Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение 29-годишен мъж, за който са събрани доказателства, че снощо около 19:05 ч., на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ e запалил паркиран бус, собственост на сектор „Общинска полиция“, ООП – СДВР, на стойност над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на граждани, участващи в протеста, и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години. Предстои вземането на решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия. Разследването по случая продължава.

 

ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ?

На кадри, излъчвани на живо в страницата във "Фейсбук" на инициативата "Правосъдие за всеки", се вижда ясно как полицаи удрят с палки хора в споменатото от директора на СДВР заведение в сградата на Спортната палата. На кадрите се вижда как тежкооборудвани униформени влизат в бара и започват да удрят с палки дори посетител, който видимо не е проявил агресия и стои с вдигнати във въздуха ръце.

В социалните мрежи се появиха и други клипове с наглед неоправдано полицейско насилие. От СДВР заявиха на брифинга тази сутрин, че е започнало "вътрешно разследване" на всички заснети подобни кадри.

 

ТЪЖНА СТАТИСТИКА

По данни от Спешна помощ 24-ма души са пострадали, като на място са изпратени 17 линейки. Седем души са хоспитализирани във ВМА, още седем са настанени в "Пирогов".

По данни от самата болница още 13 протестиращи и един полицай са потърсили помощ в "Пирогов". Всички те са с леки наранявания, прегледани са и са изпратени за домашно лечение.


РАВНОСМЕТКАТА ЗА ГРАДА

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след снощните протести в центъра на София, съобщи Столична община. Това са счупени или изгорени 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за отпадъци, 17 тръбнорешетъчни прегради, други съоръжения на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен, продължават от "Московска" 33. "По заповед на кмета на София още от полунощ започна почистването на улиците между Националния стадион "Васил Левски", Министерството на младежта и спорта и Софийски университет от екипите на почистващите фирми и столичният инспекторат. Пътните платна са почистени машинно, а от тази сутрин започна и метене на тротоарите", се казва в съобщението.

Столичната община ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите по публичната инфраструктура. При съгласуване на протеста организаторът е уведомен да не допуска замърсяване и увреждане на градската среда.

Общината ще заведе иск срещу организатора на протеста в София, каза кметът на столицата Васил Терзиев на брифинг. Той добави, че щетите след вчерашния погром са на стойност 42 000 лв. - за щетите за контейнери, кошчета за отпадъци, както и дейности по почистване - 14 000 лв.; за шахти, плочки, бордюри сумата е 8000 лв., за  колчета и знаци - 4000 лв., за нарушената обшивка на тавана на подлеза на Орлов мост - 15 000 лв. 

„Предполагам, че винаги има какво да се направи и да се избегнат такива сблъсъци. От това да бъдат разделени двете агитки, до това да бъдат още по-старателно проверявани. Обаче кметът има съгласувателна роля. И този протест аз бих могъл да го спра, ако имаше отрицателни мнения от страна на ДАНС, СДВР, район „Триадица”, Инспектората, Общинска полиция. Но такива няма. Няма причина провеждането да бъде отказано. Апелирахме да бъде мирно, да не се руши. Аз ходих, говорих с хората и снощи”, Каза още Терзиев.

 

КОНТРА

"Кой ще обясни защо МВР мълча цял месец и не каза с какви данни разполага за организацията на протестните действия и имали ли са информация за планирани ексцесии от публиката на стадиона по време на срещата България - Унгария, които да налагат мачът да се проведе при закрити врати?", попита пък в социалната мрежа бившият спортен министър Красен Кралев.

Ситуацията ескалира след паническите действия на БФС около провеждането на мача България - Унгария (2:2).

Още по темата