Медия без
политическа реклама

Протестът срещу Б. Михайлов се изроди в масови безредици в центъра на София

Жандармерията разгони с водно оръдие провокатори и се стигна до уличен ад

16 Ноем. 2023Обновена
БГНЕС

Жандармерията прибегна до употреба на водно оръдие, след като провокатори от протеста срещу БФС в центъра на София започнаха да обстрелват органите на реда с димки, бомбички и сигнални ракети. След неколкократни предупреждения от полицията за прекратяване на агресивното поведение от страна на демонстрантите те бяха разгонени с водна струя.

Драматичната ситуация се разигра на ул. "Ген. Гурко", където бяха съсредоточени предимно запалянковци със сини шалчета. Вследствие на полицейските действия настанаха масови безредици, ескалирали в разрушаване на имущество на случаен принцип, палене на огньове и обръщане на паркирали коли. Един автомобил бе опожарен и изгоря напълно. Същото се случи и с полицейски бус. Потрошени са витрини на магазини.

Има и много ранени, включително жандармеристи, но засега няма информация за тежки травми. Редица участници в протеста седят по тротоарите с окървавени глави. Пристигнаха много екипи на Спешна помощ, които се грижат за пострадалите на място.

Общо 12 души са наранени, от които двама или трима са с по-тежки наранявания, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Сред пострадалите има и полицаи, съобщиха по-рано от МВР.

Арестувани са поне 30 души.

Да коментира уличния ад на живо по БНТ се включи новият кмет на София Васил Терзиев. Той потвърди, че има ранени и сред протестиращите, и сред полицаите.

"Проведохме вчера разговор с директора на СДВР. Обсъдихме с тях и с аварийна помощ и превенция мерките, които трябва да бъдат взети. Апелирахме да бъде проведен мирен протест и справедливият гняв на феновете да не бъде насочен към града, към служителите на реда и към съгражданите им. Но явно никой не е чул нашия апел и нещата ескалираха. В момента пак съм със СДВР, отивам на мястото на събитието, за да се запозная с обстановката на живо. Надявам се феновете и всички да проявят разум и нещата да деескалират и да няма повече поражения и ранени. Пострадали са няколко души от феновете и няколко души от органите на реда. Но всеки един ранен е проблем. Отново апелирам: моля ви, пазете града, пазете съгражданите си, пазете хората от службите. На подобни протести винаги има провокатори, които ескалират нещата."

Близо 10 000 футболни запалянковци се стекоха около Националния стадион "Васил Левски", за да протестират срещу ръководството на БФС начело с президента Борислав Михайлов. В резултат на това в пиковите часове центърът на София беше практически блокиран за автомобилно движение. За опазване на реда се грижат над 1600 служители на СДВР, ангажирани с охрана на организирания протест.

Най-много са привържениците на "ЦСКА-София", които започнаха да се събират на клубния стадион "Българска армия" още около 16:00 ч. Малко преди 17:30 под сериозен полицейски ескорт те се насочиха към Орлов мост, където блокираха кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с бул. "Цариградско шосе".

Откъм бул. "Драган Цанков" пък са ситуирани организираните фенове на "Левски", които също скандират срещу някогашната клубна легенда, понастоящем шеф на българския футбол. Третият лъч от демонстранти е концентриран на ул. "Ген. Гурко", където също се виждат най-вече сини шалчета. Към тази част от протеста се присъединиха и десетина фенове с шалчета на унгарския национален отбор, които са пристигнали в София, въпреки че мачът между двете страни ще се играе при закрити врата.

Именно евроквалификацията между България и Унгария от пресявките за Евро 2024 стана катализатор на масовото недоволство срещу Михайлов и сие, след като БФС сътвори истински цирк с организацията на двубоя. От централата в "Бояна" първо поискаха да преместят мача извън столицата, а след безуспешни опити да го проведат в Пловдив и Кърджали, върнаха двубоя в София, но пред празни трибуни - според официалната версия по настояване на УЕФА. А според публичната тайна - заради страх от протести.

Най-голямото полицейско присъствие е концентрирано пред централния вход на ст. "Васил Левски". От съображения за сигурност именно там бе докаран камионът на жандармерията с водно оръдие. По-късно дойде и втори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата