Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков поиска от ФИФА да отстрани Борислав Михайлов

Президентът на БФС отказа да говори по темата за напускането си след разпита в Антикорупционната комисия

17 Ноем. 2023Обновена
БНТ
Борислав Михайлов след разпита в Антикорупционната комисия

Безпрецедентна стъпка в българския спорт предприе премиерът Николай Денков.

По-рано днес той обяви, че е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична комисия на УЕФА с искане да чуе тяхното становище по погромите около мача България - Унгария. А малко по-късно изпрати писмо и до президента на световната футболна централа ФИФА - Джани Инфантино, с искане да бъде отстранен от длъжност президентът на БФС Борислав Михайлов "в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на ФИФА."

Денков призовава ФИФА да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позовава на чл. 8 (2) от Устава на асоциацията: „Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време.“

В писмото си премиерът изтъква и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фенклубове срещу него. Цитиран е и фактът, че повече от 140 клуба (от общо 550), гласували против сегашното ръководство на БФС, впоследствие са изключени от Съюза след конгреса му през май 2022 г., съобщава правителствената пресслужба.

По посочения от Николай Денков член от устава на ФИФА световната централа отстрани от длъжност доскорошния президент на испанската футболна федерация Луис Рубиалес заради това, че целуна по устата националката Дженифър Ермосо по време на награждаването в Сидни на испанския женски отбор, който стана световен шампион на първенството в Австралия и Нова Зеландия през август.

Самият Борислав Михайлов засега отказва да говори за това дали ще подаде оставка. Това стана ясно, след като той, зачервен като рак, се появи пред журналиститее след 3-часов разпит в Антикорупционната комисия. 

Запитан дали ще си подаде оставката бившият вратар на националния отбор заяви: „Ще ви кажа другата седмица. Имаме колективен орган, на който аз трябва да кажа какво ще направя, така че бъдете спокойни. Имаме си колективен орган на управление“, макар само два дни по-рано - в интервю през БНТ - той говореше от първо лице единствено число, че може или да свика, или да не свика конгрес на БФС (което е правомощие на колективния орган - Изпълкома).

Михайлов бе извикан в Антикорупционната комисия по повод разпореждането на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов за разследване за "допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, "черно тото" и др.) от страна на ръководството на БФС, в т. ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов".

След излизането си от разпита Михайлов заяви, че е бил питан по "всякакви неща, които интересуват обществото: финансиране, разходване на обществени средства, абсолютно всичко".

"Етествено, че чувствам вина [за погромите в столицата] - каза още той. - Специално след вчерашния мач не чувствам никаква вина, защото това е мач на УЕФА и тя решава къде, как и дали с публика или без. Имам много голям морал".

Ключови думи:

Борислав Михайлов, БФС

Още по темата