Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще разследва БФС за "черно тото"

Разпоредена е проверка за нарушения и престъпления включително на президента Борислав Михайлов

17 Ноем. 2023Обновена
Президентът на БФС Борислав Михайлов ще бъде разследван от прокуратурата.
БГНЕС архив
Президентът на БФС Борислав Михайлов ще бъде разследван от прокуратурата.

Дейността на Българския футболен съюз ще стане обект на прокурорско разследване, обявиха от прокуратурата. За евентуални финансови, хазартни и други престъпления ще бъде проверяван включително президентът на футболната централа Борислав Михайлов.

Вече час шефът на БФС е на разпит в Антикорупционната комисия на площад "Св. Неделя" в София, съобщи "24 часа". Той влезе малко преди 14:00 ч.

"По разпореждане на и. д. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, "черно тото" и др.) от страна на ръководството на БФС, в т. ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов", съобщиха от държавното обвинение.

Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, НАП и др., се казва още в изявлението.

 

СИГНАЛ

Малко след съобщението от прокуратурата специалистът по спортно право Георги Градев, който е едно от лицата на опозицията в БФС, публикува в профила си във "Фейсбук" сигнал за договорни взаимоотношения между футболния съюз и съмнителни фигури.

"Публикувам договорите между Български футболен съюз (подписани от Борислав Михайлов) и несъществуващата фирма Footy Media, служеща за параван на организираната престъпна група, ръководена от Дан Тан. Договорите са сключени само две дена, след като лицата Борислав Михайлов и Лъчезар Танев са празнували Нова година в компанията на Дан Тан в Сингапур. Мачът, за който са сключени тези договори, беше анулиран от ФИФА поради "черно тото". При последвалата проверка от ФИФА, тези договори НЕ са били представени от БФС. Очаквам безкомпромисни действия от Прокуратура на Република България, която е длъжна да защити интересите на българския народ", пише Градев.

Визираният двубой е скандалната контрола Естония - България (2:2) през февруари 2011 г. Този мач по-късно бе анулиран от ФИФА заради явни доказателства за манипулиране на резултата. Самият Михайлов обяви, че не е знаел за подозрителните подробности около организацията на мача и няма вина. Съответно не бе наказан.

Споменатият Дан Тан пък е сингапурски бизнесмен, разкрит и осъден като бос на международен картел за уреждане на резултати от футболни мачове.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

През ноември 2019 г. полиция и жандармерия атакуваха централата на БФС в столичния кв. "Бояна". Акцията на МВР беше свързана със серия медийни репортажи за неправомерно изразходвани средства от държавния бюджет за детско-юношеския футбол.

Тогава разследващите иззеха редица папки и дискове с документи от футболния съюз. Впоследствие ММС заведе съдебни искове за връщане на похарчените пари от срана на БФС, но и до ден-днешен няма нито едно приключило дело.

 

В ПАРЛАМЕНТА

Паралелно стана ясно, че шефът на БФС Борислав Михайлов трябва да се яви на изслушване пред парламентарната комисияпо въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По предложение на депутатката от ДСБ Кристина Петкова той трябва да отговори на въпросите:

Какви са причините за създадената ситуация с мача България - Унгария? Чия е била препоръката да се играе на друго място, при закрити врата и без фенове?

"На днешното заседание на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание се реши по мое предложение идната седмица да привикаме президента на БФС Борислав Михайлов и представители на МВР", написа в сряда (15 ноември) Петкова.

Решено е Михайлов да бъде повикан за заседанието идната сряда (22 ноември).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата