Медия без
политическа реклама

Бербатов обвини ФИФА в двоен стандарт заради Борислав Михайлов

Опозиционерът запита защо световната асоциация санкционира шефа на испанския футбол, а не и президента на БФС

12 Септ. 2023
Димитър Бербатов по време на последната си публична изява - по време на "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров на 6 септември. Тогава на националния стадион "Васил Левски" не се появи никой от ръководството на БФС.
БГНЕС
Димитър Бербатов по време на последната си публична изява - по време на "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров на 6 септември. Тогава на националния стадион "Васил Левски" не се появи никой от ръководството на БФС.

Водачът на опозицията във футбола у нас Димитър Бербатов излезе с обръщение, в което запита ФИФА защо не санкционира президента на БФС Борислав Михайлов по подобие на вече бившия шеф на испанската федерация Луис Рубиалес. Правата на последния бяха замразени от световната футболна асоциация, след като целуна в устата испанската националка Дженифър Ермосо по време на празненствата след спечелването на световната титла по футбол за жени на 20 август в Сидни. Това бе и една от причините в неделя вечер Рубиалес да обяви, че подава оставка. Следва ФИФА да обяви и наказание за нарушаване на етичните норми, което може да доведе и отстраняване на Луис Рубиалес за 15 години от футбола.

"Един президент на футболна федерация може да получи забрана от ФИФА следващите 15 години да се занимава с футбол на национално и международно ниво, а името на друг вече 18 години продължава да бъде забърквано в скандали, без да му бъде потърсена отговорност от международна футболна институция", написа Бербатов, визирайки под втория именно Борислав Михайлов.

След това опозиционерът припомня скандалната снимка на президента на БФС с шефа на международен картел за уреждане на мачове Дан Тан и неговия приближен Костадин Хаджииванов по време на посрещане на Нова година в Сингапур, последвана от договора за скандалната контрола Естония-България (2:2) през февруари 2011 г. Този мач по-късно бе анулиран от ФИФА заради явни доказателства за манипулиране на резултата. Самият Михайлов обяви, че не е знаел за подозрителните подробности около организацията на мача и няма вина. Съответно не бе наказан.

Димитър Бербатов ще подаде сигнал до ФИФА и УЕФА относно скандалната снимка, разпространена от разследващия сайт Bird. bg. На нея се вижда как президентът на БФС Борислав Михайлов празнува посрещането на 2011 г.

Сега Бербатов зададе два реторични въпроса:

- В колко голям скандал трябва да се забърка президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция от страна на ФИФА? Интересува ли се ФИФА от управлението на източноевропейските футболни федерации?

- Защо ФИФА не показва същата твърдост и отношение към провиненията на Борислав Михайлов, който многократно е уронвал престижа на българския и световния футбол, както световната федерация направи с президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес?

"Ненамесата на ФИФА в случая "Михайлов" подсказва за двоен стандарт. Излиза, че ФИФА реагира, само когато това е продиктувано от широк обществен интерес. Това не говори добре за световната футболна централа и процесите там.

Тъй като БФС е член и на ФИФА, и на УЕФА, задаваме същия въпрос и към европейската футболна асоциация: УЕФА, в колко голям скандал трябва да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция?", пише още Бербатов.

И СТИЛИЯН ПЕТРОВ АТАКУВА БФС

Бившият капитан на националния отбор и рекордьор по мачове за тима Стилиян Петров, който също е в екипа на Бербатов, на свой ред пусна критичен пост в профила си във "Фейсбук".

В него той вижда вината в ръководството на БФС за състоянието на националния отбор и прогнозира предстояща смяна на селекционера Младен Кръстаич.

"Докато тези управници не бъдат изритани и държани под отговорност за всичките им управленски недъзи, няма да усетим онази наслада отново.

Единствено цялата българска общественост може да извърши това. Защо? Защото няма как да плащат на съдии в съдилища, няма как да заплашват клубове, няма как да обещават нищожни заплатки на затънали до гушата сънародници. Камъни и колове трябва за тези таратутняци.

"Българи, юнаци", а не "мафия" искаме да чуваме на мачовете на националния отбор", написа Стилиян Петров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата