Quantcast
Бербатов сезира ФИФА и УЕФА за скандална снимка на Б. Михайлов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Бербатов сезира ФИФА и УЕФА за скандална снимка на Б. Михайлов

Опозиционерът съобщи, че има сигнал за двама разследвани членове на Изпълкома за уговаряне на мачове
4 935
 СПОРТАЛ
Димитър Бербатов пристига за пресконференцията, на която настоя за оставката на Борислав Михайлов и целия Изпълком.

Димитър Бербатов ще подаде сигнал до ФИФА и УЕФА относно скандалната снимка, разпространена от разследващия сайт Bird.bg. На нея се вижда как президентът на БФС Борислав Михайлов празнува посрещането на 2011 г. в Сингапур, заедно с Костадин Хаджииванов и Дан Тан, за които има доказателства, че са шефове на престъпна група, занимаваща се с манипулиране на мачове. Бербатов обеща, че освен сигналите, ще разпространи тази снимка и в профила си във "Фейсбук", който се чете от негови последователи по цял свят.

Снимката е направена само два месеца преди скандалната контрола България - Естония (2:2), която по-късно бе анулирана, след като бе доказано, че резултатът е манипулиран. Мачът е организиран от фирма на Дан Тан и договорът за срещата е подписан от представител на БФС.

Борислав Михайлов реагира на публикацията на Bird.bg като отрече съпричастност към мача и посочи, че от ФИФА са направили разследване, в което са стигнали до извод, че двете федерации не са въвлечени в престъплението.

Членът на екипа на Бербатов - Борис Станков, обаче подчерта, че изводите на ФИФА са направени без да са имали на разположение въпросната снимка и подписания договор за мача. Според него, сегашните доказателства били достатъчни да се отвори наново делото.

Димитър Бербатов използва случая, за да зададе отново своите 6 въпроса, свързани със скандалната снимка:

"1. Господин Михайлов, как се чувствате като първия президент на футболна федерация, членка на ФИФА и УЕФА, документиран на снимка с определяния за бос на черното тото в целия свят Дан Тан? Каква оценка си поставяте за това постижение?

2. Как ще коментирате договора броени дни след срещата ви с Дан Тан - договор, който лично вие подписвате с контролирана от Дан Тан компания за мача на националния отбор на България срещу Естония (2:2 с четири дузпи), анулиран от ФИФА и официално обявен за организиран с цел печалба от спортни залагания?

3. Защо след анулирания от ФИФА мач България - Естония, организиран от Footy Media International, казахте, че нямате представа кой и какво стои зад нея, при положение че дни по-рано сте били в Сингапур заедно с Костадин Хаджииванов и стоящия зад фирмата, с която подписвате, Дан Тан?

4. Защо договорът между БФС и Footy Media International, подписан от вас, е прикриван толкова години?

5. Като борец срещу манипулирането на мачове, съобщихте ли на ФИФА и УЕФА, че сте били на събиране с определяния за бос на чернота тото в света Дан Тан и с Костадин Хаджииванов?

6. Как ще коментирате факта, че документираната на снимката сбирка е определяна като организирана от Дан Тан среща с европейските му сътрудници? И по-конкретно - разкритието на осъдения за уреждане на мачове сингапурец Уилсън Радж Перумал пред прокурори и описаното лично от него в книгата му: "Същата вечер Дан организира Новогодишна вечеря с европейските му сътрудници и семействата им. Всички те летяха до Сингапур и бяха настанени в Shangri-La Hotel. Минах просто да им кажа "здрасти". Коста от България (б.ред. - Костадин Хаджииванов) имаше различен, уникален начин за свързване с отборите: докато аз се обръщах към играчи, треньори и съдии, той отиваше директно при президент на клуб или ПРЕЗИДЕНТ НА ФУТБОЛНА АСОЦИАЦИЯ"?".

 

Заедно с това Бербатов повтори и въпроси на Христо Стоичков от 2012 г. - дали Борислав Михайлов е участвал в манипулирането на мач на националния отбор; дали е участвал в тото-схеми в българското първенство; дали е участвал в определянето на съдийски наряди за шампионатни мачове.

 

РАЗСЛЕДВАНИ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗПЪЛКОМА?

Димитър Бербатов обяви също, че е получил анонимен сигнал, според който срещу двама от настоящите членове на Изпълкома е образувано през 2019 г. досъдебно производство за манипулиране на мачове. По случая са използвани специални разузнавателни средства (СРС), т.е. записани са разговори на двамата, като дори случаят се води като ОПГ (организирана престъпна група). "Моля, институциите в страната да обърнат внимание на това производство", призова опозиционерът.

 

ОСТАВКА

На база на тези разкрития Бербатов призова отново Борислав Михайлов да си подаде оставка, като го последват и членовете на Изпълкома, след което да се проведе нов и прозрачен изборен конгрес на БФС. "Всичко това доведе до мача с Грузия. Имали сме и други тежки загуби, но сега позорът е по-голям. Няма как ръководството да се нахвърля върху самите играчи без да поеме отговорност!", коментира той. След което приведе за пример президента на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел подаде оставка през април 2019 г. само заради съмнения за допълнителен подарък под формата на часовник, за който тогава не бе доказано, че е незаконно.

Още

Англия стигна до едва трети мач срещу Франция на мондиали

04.12.2022

158
МОНДИАЛ 2022 - ДЕН 15, СХЕМА И СТАТИСТИКА (видео репортажи)

04.12.2022

708
Рекорден гол засили световния шампион към 1/4-финалите на Мондиал `22

04.12.2022

1354