Медия без
политическа реклама

Шефът на испанския футбол не издържа на натиска и подаде оставка

Луис Рубиалес обяви, че напуска и поста си на вицепрезидент на УЕФА заради скандалната целувка

11 Септ. 2023
Мощният обществен натиск отказа Луис Рубиалес от намерението му да защитава позицията си.
ЕПА/БГНЕС
Мощният обществен натиск отказа Луис Рубиалес от намерението му да защитава позицията си.

Президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес подаде официално оставка и с това сложи край на един от най-неприятните спортни скандали в страната си в последните години. Той беше подложен на огромен натиск да напусне поста си, след като необмислено целуна в устата испанската националка Дженифър Ермосо по време на празненствата след спечелването на световната титла по футбол за жени на 20 август в Сидни.

Това провокира низ от негативни реакции срещу Рубиалес. Испанският премиер Педро Санчес и негови министри намекнаха, че той трябва да се оттегли от поста си. А женският национален отбор направо обяви бойкот, докато настоящият президент не напусне. Към протеста не се присъедини единствено селекционерът Хорхе Вилда, който заради изявената подкрепа към Рубиалес беше уволнен по-малко от месец, след като спечели с тима световното първенство.

По-нататък лавината набра скорост и ФИФА замрази правата на Луис Рубиалес за 90 дни, докато не бъдат изяснени обстоятелствата по скандала. В резултат първо регионалните футболни шефове в Испания оттеглиха подкрепата си към президента, а след това и самата федерация се разграничи от действията му. Отделно испанската прокуратура започна разследване срещу футболния шеф, който до момента упорито твърдеше, че остава на поста и иска да изчисти името си.

В крайна сметка тази вечер Рубиалес обяви в интервю пред британския журналист Пиърс Моргън, че е депозирал оставката си. Постът му временно е поет от Педро Роча, който и без това зае позицията, когато правата на президента бяха замразени. Луис Рубиалес обяви също, че се оттегля и като вицепрезидент на УЕФА. Той намекна, че прави това, за да не попречи на кандидатурата на Испания за съвместно домакинство на Мондиал 2030 с Португалия, Украйна и Мароко.

"След бързото отстраняване, извършено от ФИФА, както и останалите процедури, открити срещу мен, е ясно, че няма да мога да се върна на поста си. Настояването за изчакване няма да допринесе с нищо положително, нито за федерацията, нито за испанския футбол...

Не искам испанският футбол да бъде ощетен от тази кампания и преди всичко вземам това решение, след като се уверих, че напускането ми ще допринесе за стабилността, която да запази единството на Европа и Африка в мечтата им за Мондиал 2030. А това ще позволи най-мащабното събитие в света да се случи и в нашата страна", се казва в изявлението на Луис Рубиалес.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата