Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дори испанската федерация се отрече от скандалния си шеф

Селекционерът на световните шампионки бе отстранен от поста си заради подкрепата си към Луис Рубиалес

05 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Селекционерът на испанския национален отбор за жени Хорхе Вилда (вляво) и президентът на футболната федерация Луис Рубиалес се прибраха триумфално на 21 август в Мадрид след спечелването на световната титла на Мондиал 2023, но сега усмивките им вече са минало.

Президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес вече е съвсем изолиран, след като дори и от неговата организация се разграничиха от действията му.

Рубиалес сътвори невероятен скандал, след като си позволи да целуне в устата испанската националка Дженифър Ермосо по време на празненствата след спечелването на световната титла по футбол за жени. Последвалият мощен обществен натиск доведе да начало на разследване от страна на испанската прокуратура и австралийска полиция, тъй като случилото се бе след финала в Сидни.

Радостта от спечелването на световната титла по футбол за жени в Испания бе съпроводена от скандал, който започна да набира скорост.

По-късно световните шампионки обявиха, че ще бойкотират националния отбор, докато Рубиалес е на поста. Последваха призиви за оставката му от страна на премиера на Испания Педро Санчес и негови министри. Шефовете на регионалните футболни организации също оттеглиха подкрепата си от Рубиалес. Самият той обаче се извини, но отказа да подаде оставка и заяви, че скандалът е преекспониран и той ще се бори за изчистване на името си. На 25 август обаче ФИФА замрази правата му за 90 дни, докато случаят бъде изяснен.

В тази ситуация постът временно бе поет от Педро Роча, който днес излезе с открито писмо, в което даде да се разбере, че федерацията се дистанцира от Луис Рубиалес и се извинява за действията му.

"Щетите, нанесени на испанския футбол, на испанския спорт, на испанското общество и ценностите на футбола и спорта като цяло, са огромни. Действията на г-н Рубиалес не представляват ценностите, защитавани от испанската федерация, нито ценностите на испанското общество като цяло. Неговите действия трябва да бъдат приписани единствено и само на него, тъй като той е единственият отговорен за тези действия пред обществото, пред спортните ръководни органи и ако е приложимо, пред правосъдието. Изпитваме съжаление и срам за болката и допълнителния стрес, които тази постъпка причини", написа Роча в обръщението. В допълнение стана ясно, че предстои пълна ревизия на всички политики и процедури в централата и преструктуриране на организацията.

Скандалът обаче имаше развитие и в още една посока - уволнен беше селекционерът на женския национален тим Хорхе Вилда, малко повече от две седмици, след като изведе Испания до световната титла. Причината е подкрепата на Вилда към Рубиалес - треньорът първо аплодира речта на шефа, в която той отказа да подаде оставка, след това не подкрепи бойкота на футболистките, а накрая отказа да напусне заради скандала, за разлика от всичките си асистенти.

Още по темата