Медия без
политическа реклама

Целувка в устата на световна шампионка разпали скандал в Испания

Трима министри призоваха шефа на футболната федерация в страната да се извини публично и той го направи

21 Авг. 2023Обновена
Скандалният момент, в който Луис Рубиалес целува Дженифър Ермосо в устата по време на награждаването на Испания като световен шампион на Мондиал 2023.
стопкадър
Скандалният момент, в който Луис Рубиалес целува Дженифър Ермосо в устата по време на награждаването на Испания като световен шампион на Мондиал 2023.

Радостта от спечелването на световната титла по футбол за жени в Испания бе съпроводена от скандал, който започна да набира скорост. Причина станаха действията на президента на футболната федерация в страната Луис Рубиалес по време на церемонията по награждаването на испанките със златните медали.

Испания е новият световен шампион по футбол за жени, след като победи с 1:0 Англия във финала на турнира, организиран от Австралия и Нова Зеландия.

Под въздействие на силните емоции Рубиалес прегърна плътно нападателката Дженифер Ермосо, за да ѝ каже успокоителни думи за изпуснатата от нея дузпа по време на финала срещу Англия, а след това я целуна в устата.

Ермосо бе запитана за случката и призна, че не е останала очарована. "Не ми хареса, но какво да направя?!", коментира играещата в мексиканския "Пачука" футболистка. По-късно обаче тя уточни, че не се чувства наранена и е в отлични взаимоотношения с Луис Рубиалес.

Последва обаче бурна дискусия в Испания, като феминистки организации остро разкритикуваха постъпката на Рубиалес. Отношение взе и министърът за социалните права в страната Йоне Белара. "За какво говорим, когато те (б.ред. - мъжете) правят това пред цяла Испания. Какво ли биха сторили, ако останат насаме?! Сексуалното насилие над жените трябва да бъде прекратено", коментира тя в социалните мрежи.

Министърът на равенството в страната Ирене Монтеро допълни: "Хайде да не допускаме, че целувката без взаимно съгласие е нещо допустимо. Това е форма на сексуално насилие, което до този момент все още не можем да контролираме. Жените страдат редовно от него, незабелязано за всички. Задача на цялото общество е това да се промени."

Министърът на културата и спорта на Испания Микел Исета пък направо обяви поведението на Луис Рубиалес за неприемливо и го подкани да се извини. "Всички трябва да сме много внимателни в действията си. Мисля, че е недопустимо да целунеш по устните състезателка, за да я поздравиш. Живеем във време на равенство на правата и уважение към жените. Първото, което трябва да направи Рубиалес, е да даде обяснения и да поднесе извинения. Тези, които имаме публични отговорности, трябва да сме много внимателни, защото даваме сигнал на обществото", заяви Исета пред испанското национално радио.

Бдителни репортери пък видяха Луис Рубиалес да се държи непристойно още на трибуните преди награждаването. Той бе уловен, че се държи провокативно по гениталиите, без да се стеснява, че точно до него е испанската кралица Летисия.

 

ИЗВИНЕНИЕТО

"Разбира се, направих грешка, макар с тази футболистка да имаме отлични взаимоотношения, каквито имам и с останалите от отбора. Приемаме това като нещо нормално. Целунах я без зла умисъл, заради емоциите. Там, на терена, това изглеждаше напълно естествено, но гледано отстрани предизвика скандал - определени хора се оказаха наранени. Трябва да се извиня и да си извлека от това поука, да разбера, че трябва да се държа по-внимателно в качеството си на президент на испанската футболна федерация", заяви Рубиалес във видеообръщение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата