Медия без
политическа реклама

Американец внесе иск за $100 млн. срещу Магнус Карлсен

Обвиненият в шахматна измама Ханс Нийман съди световния шампион за клевета

21 Окт. 2022
Saint Louis Chess Club
Американският гросмайстор Ханс Нийман нашумя в началото на септември след сензационната си победа над Магнус Карлсен. В края на октомври той заведе дело за клевета срещу световния шампион с иск за $100 млн. обезщетение.

Американският шахматист Ханс Моке Нийман заведе дело с иск за обезщетение в размер на $100 млн. срещу световния шампион Магнус Карлсен, съобщи шахматният портал Chess.com. 19-годишният тийнейджър обвинява норвежеца в "клевета и незаконна намеса в личното пространство".

Името на Нийман нашумя в началото на миналия месец, когато постигна сензационна победа над Карлсен на класическия турнир "Синкфилд къп" в Сейнт Луис (САЩ). Поражението сложи край на серията от 53 поредни партии без загуба на световния №1.

Серията от 53 поредни партии без загуба на Магнус Карлсен бе прекратена сензационно, след което световният шампион по шахмат направи ход, който индикираше, че нещо не е наред.
През последните седмици световният шампион Магнус Карлсен подпали шахматния свят почти безмълвно. Първо, в началото на септември той рязко напусна престижен турнир в Сейнт Луис след загуба.

Още на следващия ден Шахматния Моцарт демонстративно напусна надпреварата и макар първоначално да не каза нищо конкретно, спортният свят започна да спекулира, че скандинавецът подозира непозволени действия от страна на никому неизвестния опонент. В края на септември 31-годишният Магнус директно обвини американеца в мошеничество, а различни медии разкриха как евентуално става измамата - чрез вкарани в тялото на Нийман електронни устройства, които чрез вибрации му подсказват най-правилните ходове.

Съмненията се засилиха допълнително от признанието на самия Ханс, че е ползвал технологична помощ при онлайн игра на шах, когато е бил на възраст между 12 и 16 г. Той обаче категорично отрече да е мамил в партии на живо. Освен това макар самият той да призна за два случая на нерегламентирани действия от своя страна, Chess.com публикува собствена информация, има данни за над сто негови провинения в интернет.

След като в продължение на две седмици запази дипломатично мълчание по назрелия скандал в шахмата, световният шампион Магнус Карлсен отправи директно обвинение в измама към своя опонент Ханс Моке Нийман. Двамата се срещнаха в игра два пъти този месец.

По тази причина сега американският гросмайстор завежда дело и срещу специализирания сайт. В своя иск Нийман обвинява Карлсен, че е започнал клеветническа кампания срещу него в сътрудничество с основаната от норвежеца онлайн шахматна компания Play Magnus и Chess.com, който пък се съгласи да закупи Play Magnus.

Адвокатите на Ханс Нийман твърдят, че ответниците са "влезли в заговор, за да унищожат репутацията и прехраната му". Затова американецът търси обезщетение, "за да се възстанови от опустошителните щети, които обвиняемите са нанесли на репутацията, кариерата и живота му, като грубо са го оклеветили и са се сговорили незаконно да го включат в черния списък на професията, на която е посветил живота си", се казва в делото.

Пред Би Би Си от юридическия екип на Chess.com коментират, че в обвиненията на Нийман "нямат основание". Засега Магнус Карлсен все още не е изразил своята позиция по отношение на съдебния иск.

Международната федерация по шахмат (FIDE) започва разследване за възможна измама на 19-годишния американски шахматист Ханс Моке Нийман в партия срещу норвежеца Магнус Карлсен.

Още по темата