Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандалът ескалира: Карлсен директно обвини американец в измама

Мошеничеството е екзистенциална заплаха за шахмата, заяви световният шампион

27 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС архив

След като в продължение на две седмици запази дипломатично мълчание по назрелия скандал в шахмата, световният шампион Магнус Карлсен отправи директно обвинение в измама към своя опонент Ханс Моке Нийман. Двамата се срещнаха в игра два пъти този месец.

В началото на септември 19-годишният американец постигна сензационна победа над норвежкия гений в III кръг на турнира "Синкфилд къп" в Сейнт Луис, а на следващия ден световният №1 мистериозно се оттегли от надпреварата. Десетина дни по-късно двамата се паднаха да играят един срещу друг в онлайн турнир, като този път скандинавецът направи само един ход и демонстративно напусна партията.

Серията от 53 поредни партии без загуба на Магнус Карлсен бе прекратена сензационно, след което световният шампион по шахмат направи ход, който индикираше, че нещо не е наред.

Между двете събития Карлсен запази пълно мълчание, единствено споделяйки в "Туитър" позната реплика на португалския футболен треньор Жозе Моуриньо: "Ако говоря, ще имам големи проблеми." Повече не беше и нужно, тъй като цялата шахматна общност схвана намека.

Самият Нийман пък призна, че в миналото два пъти е мамил при онлайн игра - когато бил на 12 и на 16 г. Но категорично отхвърли подозренията, че е използвал непозволени методи при игра на живо. Тийнейджърът дори декларира готовност да играе гол, за да докаже своята невинност.

В свое официално изявление днес Магнус Карлсен заяви, че според него Нийман "е мамил повече и по-скоро, отколкото публично признава". Но не представи никакви конкретни доказателства.

"Ядосан съм. Искам да продължа да играя шахмат на най-високо ниво и в най-силните турнири. Смятам, че мошеничеството в шаха е значима тема и е екзистенциална заплаха за играта. Също така вярвам, че организаторите и всички загрижени за светостта на играта, която обичаме, трябва сериозно да обмислят засилване на мерките за сигурност и методите за установяване на измами при играта очи в очи", написа Шахматния Моцарт в позицията си, публикувана в "Туитър".

Карлсен разказва, че е заподозрял Нийман заради неговия "необичаен" прогрес през последните години. И добавя, че по време на партията им в Сейнт Луис е имал усещането, че противникът му "не беше напрегнат или дори напълно концентриран", докато го е надигравал с черните фигури "по начин, по който мисля, че малцина шахматисти могат да го направят".

"Трябва да направим нещо по отношение на маменето. От моя гледна точка аз не искам да играя срещу шахматисти, които са мамили в миналото, защото не знам какво са способни да направят в бъдеще", пише още 31-годишният Магнус.

Той добавя загадъчно, че иска да каже още неща, но не може "без изричното позволение на Нийман да говоря открито".

"Досега винаги съм говорел с действията си. Сега действията ми трябва ясно да покажат, че аз не искам да играя шахмат с Нийман", заявява Карлсен.

През последните седмици световният шампион Магнус Карлсен подпали шахматния свят почти безмълвно. Първо, в началото на септември той рязко напусна престижен турнир в Сейнт Луис след загуба.

Още по темата