Quantcast

Медия без
политическа реклама

FIDE разследва твърденията за измама срещу Карлсен

30 Септ. 2022
Saint Louis Chess Club
Ханс Моке Нийман е впил втренчен поглед в Магнус Карлсен по време на партията от III кръг на "Синкфилд къп" в Сейнт Луис, в която с черните фигури нанесе първа загуба на световния №1 след серия от 53 партии без поражение на норвежкия гений.

Международната федерация по шахмат (FIDE) започва разследване за възможна измама на 19-годишния американски шахматист Ханс Моке Нийман в партия срещу норвежеца Магнус Карлсен. Това съобщи в свое изявление етичната комисия на FIDE дни след като самият световен шампион отправи директни обвинения за нечестна игра от страна на тийнейджъра по време на срещата им в III кръг на супертурнира в Сейнт Луис в началото на месеца.

"След последните събития в спора Карлсен-Нийман, комитетът за феърплей (FPL) реши да създаде екип за разследване. Тримата членове на панела ще формират тази група, която ще има възможност да търси съвети и от външни експерти, когато е необходим анализ", се казва в изявлението на комисията.

Целта на разследването ще бъде двойна: да провери твърденията на Карлсен за предполагаема измама от Нийман, както и собствените твърдения на Ханс за негова измама в миналото при участието му в онлайн мачове. Израсналият в Нидерландия представител на САЩ с хавайски и датски корени обаче категорично отрича да е използвал непозволени средства при игра на живо.

Председателят на FPL Саломея Заксайте заяви, че тя и колегите ѝ са готови "да проучим обстоятелствата, да съберем и анализираме всички налични данни и доказателства и да установим фактите и твърденията", които вече са били оповестени. "Панелът ще осигури справедливо решение, като защити правата и на двете страни по време на разследването", подчерта 37-годишната литовка.

Серията от 53 поредни партии без загуба на Магнус Карлсен бе прекратена сензационно, след което световният шампион по шахмат направи ход, който индикираше, че нещо не е наред.
През последните седмици световният шампион Магнус Карлсен подпали шахматния свят почти безмълвно. Първо, в началото на септември той рязко напусна престижен турнир в Сейнт Луис след загуба.
След като в продължение на две седмици запази дипломатично мълчание по назрелия скандал в шахмата, световният шампион Магнус Карлсен отправи директно обвинение в измама към своя опонент Ханс Моке Нийман. Двамата се срещнаха в игра два пъти този месец.

Още по темата