Quantcast

Медия без
политическа реклама

НС ще разследва газовите сделки на президента Радев и ПП-ДБ

Предложението дойде от БСП, но ГЕРБ го разшири така, че да обхване партньорите им в сглобката

06 Дек. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Радев хвалеше споразумението като историческо, защото "отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество".

Народното събрание подхваща газовите сделки, сключвани при управлението на служебното правителство на президента Румен Радев, както и при кабинета "Петков". За целта тази сутрин депутатите създадоха нова анкетна комисия.

Първоначалното предложение дойде от БСП, която искаше парламентът да проучи договора между българското дружество „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“, който беше подписан през януари 2023 г. Тогава страната се управляваше от служебен кабинет на държавния глава. В хода на дебата обаче мандатът на комисията беше разширен, така че да обхване и правителството на Кирил Петков. Интересното е, че това стана по искане на ГЕРБ, която управлява заедно с десницата. Така че може да се очаква фокусът на комисията да се пренасочи от президентското правителство към ПП-ДБ и да се използва като оръжие в раздорите между партньорите в сглобката.

Споразумението с "Боташ", което стана повод за създаването на комисията, навремето беше представено от президента и правителството му като голям успех за българската държава. С него страната ни получава достъп до газопреносната мрежа и газовите терминали на Турция. Сделката е с изключително дълъг срок на действие – 13 години. Още през юни т.г. БСП предложи парламентът да разследва сключения договор. Според социалистите, които отдавна враждуват с държавния глава, сделката ще доведе до дългосрочни финансови щети за българската държава. По същия начин споразумението беше атакувано и от редовното правителство – в началото на мандата си премиерът Николай Денков заяви, че текстовете му съдържат клаузи в ущърб на България. А през октомври се разбра, че Европейската комисия проверява сделката с „Боташ“ за евентуално нарушение на правилата на ЕС в областта на конкуренцията.

Предложението на БСП влезе едва сега за разглеждане в пленарната зала. „По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме количество газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден. В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме“, мотивира инициативата социалистът Борислав Гуцанов. Той напомни за проверката на ЕК и предизвика управляващите, че ако действително са евроатлантици, трябва да създадат комисия, която да проучи сделката.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че служебният кабинет на Радев е поел дългосрочен ангажимент за българската държава, без да потърси одобрението на българския парламент, нито на ЕК. Той заяви, че такива практики не бива да се допускат.

Интересно изказване направи Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. Според него по-важното от действията на служебното правителство е положението на газовата енергетика на страната. По думите му, газовото хранилище в Чирен в момента съхранява огромни количества скъп газ, които от 1 януари 2024 г. ще доведат до рязък скок от 40-50% в цените за българските потребители. Станков предупреди, че ако не се предвидят компенсации от държавното дружество, ще се стигне до „чутовен“ инфлационен удар върху гражданите и бизнеса.

УДАР В ГЪРБА

В предложението, което внесе БСП, се предвиждаше анкетната комисия да се занимае със сключените договори за доставка на газ през последната една година. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който отдавна воюва с ПП-ДБ, обаче настоя този срок да се увеличи на две години. Така ще обхване и управлението на кабинета "Петков" през 2022 г. Той обясни искането си с това, че трябва да се прегледат и сделките, сключени с "руските посредници", както се изрази. Добрев от много време обвинява десните, че с енергийната си политика са облагодетелствали свързани с Кремъл компании.

Около това предложение се обединиха ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС и ИТН. Повечето депутати от ПП-ДБ го отхвърлиха, но петима го подкрепиха, както и един от БСП. А накрая за председател на комисията беше избран герберският депутат Жечо Станков. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, което означава, че предварително са отстъпили ръководството на комисията на хората на Бойко Борисов. За поста се кандидатираха още Борислав Гуцанов от БСП и Йордан Тодоров от "Възраждане", но те не събраха достатъчно подкрепа.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?