Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков изобличи скандални сделки на служебното правителство

Ще сезирам прокуратурата при установени нарушения, обяви премиерът

03 Авг. 2023Обновена
Пресконференция на премиера акад .Николай Денков и петима министри по актуални теми

Пресконференция на премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Posted by Министерски съвет на Република България on Wednesday, August 2, 2023

Серия от действия и бездействия на служебното правителство могат да поемат към прокуратурата заради опасения за нанесени сериозни щети на държавата.

Премиерът Николай Денков е разпоредил проверки по случаите и министрите ще сезират прокуратурата при установени нарушения. Той се оплака от много "бомби", заложени от служебното правителсто, и обяви, че тяхното отстраняване коства на правителството много време и енергия.

Денков даде пресконференция, в която петима от неговите министри разказаха за критичното наследство. 

"Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната. Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно като противопоставяне на редовното правителство", каза Денков. "Всеки трябва да бъде оценяван индивидуално", посочи премиерът и като добър пример даде Крум Зарков - правосъдния министър в служебния кабинет, и екипа на здравно министерство за работата по проекта за изграждането на национална детска болница. Критиките обаче се оказаха много повече. 

 

БОМБИ

 

Денков обаче отправи остри критики към служебния финансов министър Росица Велкова, без да я назовава, за отказа да се внесе проектобюджет през 2022 г. и заложения според него огромен дефицит в лансирания тази пролет проект с подценени приходи и раздути разходи. Според Денков всичко това е поставило новото правителство в много трудна ситуация по линия на изпълнението на бюджета. 

"Имаме да наваксваме 2 млрд. лв. в приходната част на бюджета, има много голям риск да не се получат навреме заложените 1,4 млрд. лв. второ плащане по плана за възстановяване и устойчивост", коментира премиерът. Денков премина през списък на конкретни проблемни управленски решения и бомби, които новото правителство е трябвало да разрешава. Премиерът посочи конкретно обратния завой по линия на оказването на спешна медицинска помощ по въздух заради решението на служебното правителство да закрие създадената при кабинета Петков компания "България хели мед сървиз" (повече за това можете да прочетете тук), бездействието по линия на собствеността в Пловдивския панаир, прекратените процедури за пътно поддържане от регионалния министър, потъналите 600 млн. лв. за ремонт на язовири в ДКК,  незаконните строежи в областта на пътната инфраструктура и опита да се узаконят те с промяна в ЗУТ. В списъка с бомбите попадна и увеличението на тол таксите. 

"В енергетиката най-големият риск е България да загуби 1,6 млрд. лв., ако до края на годината България не подаде териториалните планове за справедлив преход", каза Денков. По тази линия страната ни вече загуби 100 млн. евро заложено финансиране за 2022 г. заради непредаване на плановете навреме.

Денков разкритикува и договора с "Боташ" за доставка на газ. "Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с неизгодни и неравнопоставени клаузи между България и Турция с турската фирма "Боташ". Турция получава достъп до европейския пазар, без обратното да е вярно - България няма достъп до турския пазар", каза Денков. Според него е недопустимо договор, сключен от служебно правителство, да задължава България за милиарди левове дори при положение, че България не внася договорените количества газ. 

"Предвид характера на тези дейности ще предоставя част от тях на органите за проверка. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Тези проблеми показват защо е необходим ясен контрол върху правителството, независимо дали е редовно или служебно", каза премиерът.  

 

НАМЕРЕНИЯ 

Няма връзка между решението на НС за предоговаряне на плана за възстановяване в частта на декарбонизация на енергийния сектор и второто плащане по плана за възстановяване, обяви финансовият министър Асен Василев. Според него работата с НС по приемане на забавените законопроекти е много интензивна и България ще успее да изпрати искане за второ плащане до края на септември. Работи се интензивно за два ключови забавени проекта - на промени в закона за енергетиката и вече приетия в МС проект за промени в Закона за обществените поръчки, коментира премиерът Денков.

До края на септември се очаква да са готови и новите териториални планове за справедлив преход, които предвиждат целенасочено финансиране на въглищните райони. "Разговорите за "Боташ" наистина вървят бавно. В конкретния договор стремежът ни е в максимална степен да изравним страните. 13-годишен ангажимент, договорен в период от седмица-две. Ще се опитаме да оптимизираме до максимална степен обемите, така че срещу една фиксирана сума да имаме максимален обем", коментира енергийният министър Румен Радев. 

Новите процедури за пътно поддържане ще бъдат обявени утре, като в методиката за оценка ще залегне само показателят най-ниска цена, обяви регионалният министър Андрей Цеков. Той обяви, че промените в тарифите за тол таксите ще бъдат готови за внасяне в МС през септември. Цеков обяви, че е разпоредил на "Автомагистрали" да спре всякакво превъзлагане на дейности по договори, които са й възложени от АПИ. До края на август ще е готов доклад на МРРБ какво да се прави и със заварените "заспали магистрали".

Цеков обяви още, че е поискал държавната финансова инспекция да провери всички ВиК дружества за възлагането на обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда" заради наложени големи финансови корекции. По много от договорите се е стигнало до отстраняване на всички кандидати и възлагане при само една оценена оферта и това е довело до корекции от 25% или загуба за бюджета от 180 млн. лв., обясни Асен Василев. Икономическият министър Богданов обяви, че при язовирите правителството ще се опита да си върне част  от преведените суми по обекти, по които няма напредък, за да може да се насочат по-ефективно. 

 

КОНТРА 

Бившият служебен премиер Гълъб Донев отвърна на критиките с контраатака. "Смешен плач бих нарекъл всичкото това нещо. Направете си само една равносметка какво направи редовното правителство за тези два месеца. Похвалиха се с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които още Народното събрание не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство”, обяви Донев пред бТВ.

Според него сегашното правителство се опитва да отвлича вниманието на обществото от важни теми като съдебната реформа и поскъпването на горивата. Експремиерът увери, че не се притеснява от евентуални проверки на Агенцията за финансова инспекция и на прокуратурата, защото те ще покажат "кой е крив, кой е прав". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?