Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция ще п(р)одава газ на България в следващите 13 години

Не е работа на служебно правителство да подписва дългосрочни договори, критикува анализатор

03 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Директорите на "Боташ" и на "Булгаргаз" сложиха подписи под споразумението.

"Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция. 

Документът бе подписан в София в присъствието на двамата министри на енергетиката -  Росен Христов и Фатих Дьонмез.

Споразумението е за срок от 13 години. 

Преди дни министър Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно. Днес той определи постигнатите договорености с Турция като "исторически":  "Благодарение на това споразумение осигуряваме възможност да закупуваме газ от всички възможни световни производители и да го разтоварваме където логистично ни е най-удобно. Както знаете, през изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала "Ревитуса" в Гърция. Сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем, като искам да подчертая, че това решение е не само от национално и регионално значение, а и от европейско", заяви служебният министър. 

Детайли за споразумението не се съобщават.

В програмата на турския енергиен министър са включени още срещи в София, включително с президента Румен Радев. 

В разговора си с Дьонмез премиерът Гълъб Донев е изтъкнал, че споразумението е историческо и защото за първи път Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен газ. Според българския министър- председател има редица проекти от общ интерес, които могат да бъдат реализирани в кратки срокове, включително изграждане и развитие на газохранилища, инвестиции във ВЕИ, повишаване на капацитета на електропреносната мрежа и др. 

 

Критичен прочит 

В отсъствието на официални пояснения  експерти се усъмниха в задкулисни политико-икономически игри. 

Анализаторът Илиян Василев, бивш посланик в Москва, се опасява , че "историческото" споразумение ще отвори широко вратите за вноса на руски газ у нас:

"Днес когато гърмят фанфари в Гранитната зала на МС при подписването на споразумението с Боташ за междусистемна свързаност, няма да има отговори на важни въпроси - например как се отнася това споразумение към проекта за европейски газов хъб за руски газ в Турция, който договориха Путин и Ердоган и към койта Радев се присъедини? Защото от 1 декември количествата руски газ, който транзитираме са много по-големи, от тези на конкурентите му. Тоест ние участваме в схема за изпирането на руския газ в Европа. Какво стана с търга на Булгаргаз за доставки на природен газ през 2023 г., който трябваше да бъде обявен като резултати в края на ноември, а още няма резултати? Думите за диверсификация са красиви, но фактите остават, че внасяме руски газ през гръцки фирми. Сега се очертава да внасяме и през турски. И катамаранецът (така Василев нарича служебния министър Росен Христов, бел.ред.) отново ще ни говори, че това не е руски газ, а турски, имал "сертификат за произход", разсъждава анализаторът във Фейсбук.

Илиян Василев коментира, че не е работа на временно правителство да сключва дългосрочен договор за доставка на природен газ. "Служебните правителства имат задача да осигурят краткосрочни баланси и във финанси, и в проекти, и в доставки на природен газ, а не да обвързват за години напред България с подобни доставки. Време е Народното събрание да забрани подобни дългосрочни сделки на служебни правителства. И не, не вярно, че ще внасяме американски или катарски газ, Радев-Христов просто пробват схемата с турските и гръцки посредници на руския газ, като умишлено не дават отговор за какво иде реч - само за договор за междусистемно свързване (което е ОК), или за дългосрочен !?! договор за доставка на природен газ. Затова и редица големи доставчици са се отказали да подадат оферти за доставка - нямат сигурност, че България не играе игри, за да прикрие с "конкуренция" схеми за задкулисна доставка на руски газ. Отново под маската на доставки с много доставчици. Вие вярвате ли на Румен Радев и на Росен Христов че истински желаят диверсификацията? Аз не", заявява в публикацията си Илиян Василев.

Евгений Кънев, икономист и финансов анализатор, смята, че "Русия се опитва да си подсигури достатъчно валута, за да може да финансира войната в Украйна, тъй като сривът в постъпленията ѝ е огромен след нарушените енергийни доставки".

"С тази сделка България резервира капацитет, но не става ясно откъде ще идва точно този газ. Самият министър на енергетиката каза, че не знае какъв газ ще има в микса, който ще купуваме от Турция. Така остава отворена вратата България отново да купува руски газ. Сегашният капацитет на тръбопроводите към Турция е запълнен, а изграждането на нов, който да поеме нови количества, е много трудно, а в условията на война и невъзможно. Остава отворена опцията, но все още никой не знае какви количества руски газ могат да бъдат докарани до Турция през LNG терминали. Което е и голямата неизвестна в сделката с България", коментира Кънев пред БНР. 

Той подчерта, че България много трудно се разделя с руското влияние, което е особено силно в два сектора - енергетика и сигурност: "Кабинетът на Румен Радев направи всичко възможно да продължи всички енергийни зависимости от Кремъл. За радост политиката на ЕС и НАТО е да ограничаваме тези зависимости, а не да ги разширяваме. Което е огромен шанс за нас да диверсифицираме източниците на енергийни доставки и така да оптимизираме цената им. България плащаше доста висока монополна рента на Русия за своя избор на доставки". 

Още по темата