Медия без
политическа реклама

ЕК проверява газовата сделка на служебния кабинет на Радев

Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията

20 Окт. 2023Обновена
3 януари 2023 г. 13-годишното споразумение беше подписано в София от директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и турската държавна енергийна компания "Боташ" Бюрхан Йозджан (на снимката) в присъствието на енергийните министри на двете държави Росен Христов и Фатих Дьонмез.
БГНЕС
3 януари 2023 г. 13-годишното споразумение беше подписано в София от директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и турската държавна енергийна компания "Боташ" Бюрхан Йозджан (на снимката) в присъствието на енергийните министри на двете държави Росен Христов и Фатих Дьонмез.

Европейската комисия разследва сделка, която позволява на българския газов оператор "Булгаргаз" да получи достъп до доставки на газ през Турция. Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията. Писмото е изпратено до българските власти по-рано този месец. Това съобщи порталът ICIS, който разполага с документа.

Става дума за договора на "Булгаргаз" с турската държавна енергийна компания "Боташ", сключен по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев. "Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с неизгодни и неравнопоставени клаузи с турската фирма "Боташ". Турция получава достъп до европейския пазар, без обратното да е вярно - България няма достъп до турския пазар", каза в началото на мандата си  премиерът Николай Денков по повод сделката и обяви, че започва проверка.

Договорът, подписан в началото на тази година, е за 13 години. На практика нищо от споразумението не стана конкретно ясно, освен срока на действие и че гарантира по 1,5 млрд. кубични метра газ през Турция. Не се разбра нито чий газ ще се прекарва до България, нито как ще се плащат количествата, нито защо е толкова дълъг срокът на договора.

Сега Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС иска от "Булгаргаз" да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с "Боташ" и резервиране на капацитет на турско-българската граница. Иска се и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които "Булгаргаз" може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването е провокирано от опасения, че "Булгаргаз" може да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона.

По-късно днес от "Булгаргаз" реагираха с уверението, че ще предоставят в срок исканата от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия информация. "Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. "Булгаргаз" поддържа редовен контакт с Комисията и периодично ѝ оказва съдействие по различни въпроси от неговата компетентност", се посочва в съобщението на дружеството.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" предизвика още при подписването си подозрения, че страната ни става параван за внос на руски газ. От една страна споразумението за доставки на втечнен природен газ за България през Турция е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но остана неясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. 

Споразумението позволява на "Булгаргаз" и "Боташ" да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България. 

През последните седмици "Боташ" обяви редица нови споразумения за доставка, включително с купувачи в Унгария, Румъния и Молдова. Очаква се обемите да преминават транзитно през България.

 

Остро реагира президентът Румен Радев на решението на управляващите да наложат нова такса върху природния газ, който руската компания „Газпром“ транзитира през България по газопровода „Балкански поток“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?