Медия без
политическа реклама

Александър Морфов е бил заплашван физически

Това твърди актьорът от Народния театър Валери Йорданов

18 Февр. 2023
БГНЕС
Александър Морфов

Режисьорът Александър Морфов е бил заплашен физически в резултат от скандалите в Народния театър "Иван Вазов". Това обяви днес по "Дарик радио" актьорът от трупата Валери Йорданов. Той говори в отсъствието на Морфов, който предпочете да не гостува в радиото и вместо него се е явил Йорданов. Последният обясни, че съобщава това, понеже режисьорът не би го обявил публично, за да не изглежда, че търси помощ.

"Сашо написа между нас, че не е готов с изявление, има конкретен повод и причина ... Освен всичко което се случва или не се случва в Народния театър в момента - стопиране на възстановяване на представление, доколкото разбрах от него, той е бил физически заплашен", каза Валери Йорданов. И допълни: "Институцията Народен театър е национален културен център. Тя е точката, в която не бива да се вижда "битпазар". Случват се абсурдни неща - да се искат писмени обяснения за дадени изявления по медиите, да се изискват болнични на мига, да се консултираш с адвокат, когато пишеш обяснения. Това е "ченгеджийница". Удобният човек е този, който никога няма да ти направи забележка, ако си направил нещо нередно".

Актьорът заяви, че в резултат от конфликтите и управлението на директора Васил Василев са напуснали над 20 души от персонала -  осветители, сценични работници, салонен персонал. Някои от тях са подали жалби до министерството.

Йорданов разкритикува също ръководството, че е премахнало задължителните досега 250 места в залата за ученици и пенсионери.

"Всичко, което правя в момента, е да казвам факти. Нашата сила са фактите и че Александър Морфов е световно признат. Опитаха се да криминализират бунта му и действат нечовешки", заяви още актьорът от Народния театър.

 

Още по темата

Аз съм известен извършител и не съм се крил".
Драмата в Народния театър добива нови и нови измерения. След като актьори и режисьори заеха страната на колегата си Александър Морфов и на директора Васил Василев, засегнатата пиарка Велислава Кръстева почувства нужда от публично изявление в своя защита.
Актьорът от Народния тетър "Иван Вазов" Валери Йорданов си обръсна главата във видео, заснето от дома му и излъчено в YouTube. В него той поиска оставката не само на пиарката на театъра Велислава Кръстева, но и на директора Васил Василев.
Два месеца след началото на скандала в Народния театър, започнал с "графитите" на Александър Морфов по вратата на пиарката Велислава Кръстева, и ескалирането му до ниво министър и Комисия по културата и медиите в парламента, режисьорът продължава да изразява позицията си
Има достатъчно поводи директорът на Народния театър "Иван Вазов" да бъде освободен. Това заяви пред bTV снощи министърът на културата проф. Велислав Минеков.
Частен съдебен изпълнител е връчил "искане за даване на обяснение" на Александър Морфов в дома му. То е изпратено от името на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, а за него съобщи във Фейсбук съпругата на режисьора, актрисата Рени Врангова.
Няма констатирани нарушения в Народния театър „Иван Вазов“, но има установени решения, които още не знаем дали са правилни. В момента там тече проверка на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция) и ние изчакваме тя окончателно да приключи".

 

Още по темата